Volledig scherm
Peter Nissen. © Rolf Hensel

ZielZin: kerk in Nijmegen zonder
dogma's

NIJMEGEN - Zingeving, verdieping, spiritualiteit zonder strakke regels. Dat biedt ZielZin, een nieuwe tak van de Nijmeegse vrijzinnig protestantse geloofsgemeenschap. Bedoeld voor mensen binnen en buiten de kerk. Theoloog Peter Nissen draagt dit project als predikant.

Veel Nederlanders hebben zich afgewend van de hiërarchische kerken maar zijn  wel bezig met levensvragen. Voor deze groep gaat de DoRe-gemeente lezingen, cursussen, meditatieve vieringen en andere activiteiten organiseren onder de noemer ‘ZielZin, een plek voor dromen en dwarse gedachten’.

De officiële start was zondagochtend met een kerkdienst waarbij theoloog Peter Nissen als predikant wordt verwelkomd.

Vrijzinnige religies

De DoRe-gemeente is een samenwerking van twee vrijzinnig-christelijke geloofsgemeenschappen die allebei al een paar eeuwen bestaan: de doopsgezinden en de remonstranten. Ze staan voor een verdraagzaam christendom dat geen dwingende geloofsleer heeft. De gemeente heeft een kleine kerk aan de Professor Regoutstraat.

Peter Nissen: ,,Daarbij is de bijbel is één van bronnen, ook andere tradities als boeddhisme en kunst en muziek kunnen tot antwoorden inspireren.”

De vrijzinnig protestantse geloofsgemeenschap in Nijmegen is klein en niet zo bekend. Tegelijkertijd constateert deze kerk dat er veel mensen met zingeving bezig zijn. Met ZielZin wil de DoRe-gemeente deze groep bereiken.

Geen zieltjes winnen

Nissen: ,,Het gaat niet om zieltjes winnen maar om verdieping zoeken en dat met anderen doen. Door de ontkerkelijking zijn er veel religieuze eenpitters: mensen die wel bezig zijn met spiritualiteit maar zonder de steun van een geloofsgemeenschap. Het gevaar is dan dat het verdampt.”

Tot de zomervakantie telt de agenda van ZielZin twintig activiteiten.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen