Volledig scherm
Foto ter illustratie. © iStock

'Zoek samen een plek om
vuurwerk af te steken'

MALDEN - Vuurwerk afsteken in de gemeente Heumen moet ook een feestje worden van de hele straat, op één plek. 

,,En dan liefst op een punt waar het wat rustiger is. Waar geen ouderen wonen, waar geen of minder huisdieren zijn die in paniek kunnen raken. Het is samen voor een manier zorgen waardoor iedereen plezier aan oudjaar kan beleven."

Oproep

De oproep komt van burgemeester Marriët Mittendorf van de gemeente Heumen. Nu Den Haag niet de gelegenheid schept om vuurwerkvrije zones in te stellen, roept zij de Heumenaren op daar zelf over na te denken. ,,Eerlijk gezegd zou ik wel van de mogelijkheid gebruik hebben gemaakt. Maar nu dat niet kan, ligt er ook een kans. Het zou mooi zijn als mensen in een straat zelf eens kijken hoe zij op een voor iedereen fijne en acceptabele manier vuurwerk kunnen afsteken. Verder kijken en denken dan je eigen stoeprand dus." 

Quote

Misschien een wedstrijd­je; wie bedenkt het leukste straat­feest

Marriët Mittendorf , Burgemeester gemeente Heumen

Mittendorf denkt nog na over een manier om de inwoners van de gemeente daartoe te verleiden. ,,Misschien een wedstrijdje, Wie bedenkt het leukste straatfeest, met een toepasselijke prijs van de gemeente."

D66

Intussen is D66 in Heumen bezig met de voorbereiding van een enquête over het afsteken van vuurwerk. Raadslid Gerard Laenen: ,,We hebben al een kleine peiling gehouden in het winkelcentrum. Daar bleek dat een aanzienlijk deel van de ondervraagden graag ziet dat al het vuurwerk verdwijnt en er een show wordt gegeven door de gemeente. Opvallend was dat veel jongeren aangeven dat vuurwerk voor hen niet hoeft. Maar er was ook een deel dat alles wil laten zoals het is." 

De partij wil meer mensen oproepen om hun mening te geven: zijn ze voor een algeheel verbod? Zijn ze het eens met de huidige vuurwerkvrije zones? 

Er zijn in Malden een paar plekken waar vuurwerk taboe is. Die konden door de gemeente ingesteld worden na vandalisme en brandstichtingen. Sinds 2008 geldt dat voor de schoolpleinen. Ook het Kerkplein en het winkelcentrum zijn met die achtergrond verboden gebied voor vuurwerk. Twee parkeergarages werden tijdens oud op nieuw afgesloten. Volgens Mittendorf werpen die maatregelen hun vruchten af. Vorig jaar kostten vernielingen de gemeente 7.000 euro.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen