Chillen in park Sonsbeek in Arnhem. In kleine groepjes kan dat.
Volledig scherm
Chillen in park Sonsbeek in Arnhem. In kleine groepjes kan dat. © Rolf Hensel

Zorgen over hangjongeren en hangouderen in coronatijd: ‘Goffertpark zit vol ouderen, dat kan echt niet’

ARNHEM/NIJMEGEN - De politie maakt zich zorgen over jongeren die in te grote groepen op straat rondhangen en daarmee mogelijk het coronavirus verspreiden. Vooral in grote steden speelt het probleem, zegt de Nationale Politie.

Nu de normale ontmoetingsplekken als scholen, sportclubs en uitgaanscentra zijn gesloten, treffen jongeren elkaar op straat. 

Steeds vaker en steeds meer. ,,Het is logisch dat jongeren elkaar opzoeken. Daar zijn het jongeren voor. Dat heeft alles te maken met de voortplanting”, zegt Max Daniel, één van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis. Hij coördineert de landelijke politieoperaties. 

,,Dat rondhangen baart zorgen. We zien het vooral in de grote steden. Al is het zeker geen onbeheersbaar probleem. We kunnen mensen echt aanspreken op hun gezond verstand. Ook jongeren”, aldus Daniel.

Ouderen in het Goffertpark

Het hangen geldt in zijn stad niet alleen voor jongeren, merkt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Ook ouderen mogen soms verstandiger zijn, zegt hij.  

,,Het Goffertpark zit vol met grote groepen ouderen. Dat kan echt niet.” De burgemeester vindt het prima dat jongeren op een sportpark even een balletje trappen, zodat ze hun energie even kwijt kunnen. 

,,Maar, wees verstandig, maak de groep niet te groot en duik niet bovenop op elkaar. Mijn mensen zijn nu druk om overal grote groepen weg te sturen, ouderen én jongeren. Wat gebeurt er als de verveling compleet toe gaat slaan? Daar maak ik me zorgen over. ” 

Quote

Het Goffert­park zit vol met grote groepen ouderen. Dat kan echt niet

Hubert Bruls

Lockdown

De politie is volgens Daniel goed voorbereid op een lockdown, mocht het kabinet besluiten dat mensen helemaal binnen moeten blijven. ,,De situatie die we nu al hebben lijkt al verdacht veel op een lockdown. Al is die vrijwillig. Het is ontzettend rustig op straat, veel bedrijven en winkels zijn gesloten.”

,,Incidenten doen zich eigenlijk niet voor. De bruiloft in Druten met honderd man was de grootste. Mensen houden zich echt aan de corona-richtlijnen en houden de gewenste sociale afstand.” 

Speciaal draaiboek

Of dat ook zo blijft hangt af van wat er gaat gebeuren, aldus Daniel.  ,,Nu snappen we de beperkende maatregelen heel goed. En als, stel dat dat zou gebeuren, er tientallen doden om ons heen vallen vast ook. Maar wat als de maatregelen zo blijven en we zien niets zichtbaars om ons heen? Kunnen we het dan ook volhouden?”  

De politie werkt volgens een speciaal pandemie-draaiboek, dat is aangepast op de coronacrisis. Daarin zijn ook de zwarte scenario’s in opgenomen, met situaties met vele zieken en doden. ,,Je moet overal over nadenken. We hebben ons goed kunnen voorbereiden.”  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen