MILLINGEN - Als er in 'de polder’ (van Leuth tot Millingen) grootschalige zonneparken aangelegd gaan worden, dan moet er ook een dikkere stroomkabel komen. Het huidige netwerk heeft, zoals op veel plaatsen in Nederland, namelijk onvoldoende capaciteit.
Thed Maas
Het elektriciteitsverdeelstation voor de polder staat in Leuth. Dat is nu groot genoeg maar straks te klein. Netwerkbeheerder Liander is in overleg met de gemeente en de projectontwikkelaar die de zonneparken wil gaan bouwen. Vraag is onder meer of het verdeelstation in Leuth op die plek uitgebreid kan worden of dat er elders een nieuw verdeelstation (2 hectare) gebouwd moet worden. Hoe dan ook: een en ander neemt ‘enkele jaren’ in beslag, aldus een woordvoerder van Liander.
In september moet de gemeenteraad groen licht geven voor onder meer drie plannen voor zonneparken tussen Leuth en Kekerdom/Millingen. De plannen beslaan samen zo'n 110 hectare en kunnen goed zijn voor de stroom van 48.000 huishoudens. Kanttekening: het grootste zonnepark tussen Leuth en Kekerdom (100 hectare) zal een modelpark moeten worden met niet louter zonnepanelen maar ook veel ruimte voor de natuur.
Hochschule Kleve
Verder leven er in Millingen nog meer initiatieven, aldus de Initiatiefgroep Millingen Energieneutraal van Alphons Klomberg. In totaal gaat het om 11 plannen (waaronder de genoemde drie). De initiatiefgroep zelf wil bijvoorbeeld alle huizen in Millingen vol leggen met zonnepanelen.
Volgens een onderzoek van de Hochschule in Kleef zou de totale elektriciteitsproductie 42,89 GWh kunnen zijn: op dit moment gebruikt Millingen daarvan eenderde. Het overschot zou gebruikt kunnen worden - middels waterstof - om huizen te verwarmen of auto’s te laten rijden of aan het netwerk geleverd kunnen worden. Maar dat moet dat dan wel aankunnen.
Liander is blij dat de gemeente en de projectontwikkelaar zich gemeld hebben voor overleg, zegt Peter Hofland. ,,Een gemeente kan wat betekenen als we ruimte nodig hebben en bij procedures. Dit overleg bespoedigt de zaak wel, maar je moet wel rekening houden met enkele jaren.”
Overcapaciteit
Volgens Hofland speelt deze problematiek op veel plaatsen in Nederland. ,,Daar waar ruimte is voor zonneparken, wonen vaak weinig mensen. Die hebben weinig stroom nodig en dus is het netwerk daar niet gebouwd op veel stroom. Maar als we ons netwerk gaan aanpassen - we investeren jaarlijks 900 miljoen - dan kijken we wel vooruit. Dan zorgen we dat er overcapaciteit is: voor plannen die er nog aan zitten te komen."
We investeren jaarlijks 900 miljoen
Peter Hofland, Liander
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.