Jeffrey Tucker met zijn mand. Op het bord staat: ‘Degenen die kunnen geven, kunnen het in de mand leggen, degenen die dat nodig hebben, kunnen meenemen wat in de mand ligt.’
Volledig scherm
Jeffrey Tucker met zijn mand. Op het bord staat: ‘Degenen die kunnen geven, kunnen het in de mand leggen, degenen die dat nodig hebben, kunnen meenemen wat in de mand ligt.’ © REUTERS

Barmhartige Brit deelt zijn broodmand; initiatief krijgt in vele steden navolging

Een hartverwarmend initiatief gaat viral. Het komt van Jeffrey Tucker, een Brit die al zeven jaar in de wijk Balat resideert in Istanbul. “Iedereen weet dat het is bestemd voor mensen die honger hebben”

Deze wereldreiziger werd geïnspireerd door een oud gebruik in Italië waar hij ooit woonde: een mand vol barmhartigheid. Tijdens de coronavirusuitbraak die ook Turkije vol raakt, laat Tucker elke dag een mand vol eten uit het raam van zijn appartement zakken. Op een briefje erbij staat: ‘Degenen die kunnen geven, kunnen het in de mand leggen, degenen die dat nodig hebben, kunnen meenemen wat in de mand ligt.’ Net als Tucker stoppen omwonenden die genoeg te eten hebben vaak brood, pasta, eieren en fruit in de mand.

Quote

Iedereen weet dat het is bestemd voor mensen die honger hebben

Tucker zegt tegen een Turks persagentschap dat het Italiaanse gebruik mooi aansluit bij twee Turkse tradities. Een daarvan is dat in sommige delen van het land extra brood wordt opgehangen op de hoek van de straat. Iedereen weet dat het is bestemd voor mensen die honger hebben.

Turks gebruik

Een ander gebruik is dat huisvrouwen in Istanbul vaak manden aan touwen laten zakken om de boodschappen bij de lokale kruidenier op te halen. Daarom slaat het door een Brit overgenomen idee uit Italië zo aan in de Turkse miljoenenstad. Inmiddels is het initiatief in vele steden nagevolgd.

Volledig scherm
© REUTERS