Volledig scherm
© Daniella van Bergen

‘Het strand kan net als in Italië te huur zijn’

Hoe kunnen we naar het strand zonder een tweede coronagolf te veroorzaken? Na een oproep in deze krant, kwamen lezers met vindingrijke suggesties

Johannes Orlebeke vindt het antwoord op de vraag voor de hand liggend. Kilometerslange zandstranden aan de Zeeuwse kust en in Noord- en Zuid-Holland worden op zonnige dagen door maar weinig mensen bezocht, zegt hij. „Plaats zat.” Veel strandliefhebbers kruipen dicht bij elkaar in bijvoorbeeld Renesse, Scheveningen, Zandvoort en Bloemendaal, maar als daar een verantwoord maximum is bereikt worden de rustige locaties wat verderop vanzelf aantrekkelijker. „Dat biedt gelijk een kans voor de horeca daar.”

Sonja van Kooten die het strand van Rockanje om de hoek heeft, ziet een oplossing in de Italiaanse methode: „Het is daar normaal dat je een stukje strand huurt. Iedereen heeft de ruimte, en er is rust en overzicht.”

Toegangskaart

Quote

Wie een kaart voor een stuk strand bemachtigt, draagt een bijbeho­rend polsbandje

Irma van Rijn zit ook op die lijn: Als we het strand nou eens opdelen in stukken. Voor elk deel kun je online een toegangskaart krijgen. Dan kun je telkens een dag van tevoren voor een specifiek strand en tijdstip kiezen, „zodat je elke dag opnieuw een kans maakt dat je een ticket krijgt en niet zoals bij de bezorgservice van een grote supermarkt te horen krijgt dat de service de komende weken is volgeboekt”. Wie een kaart voor een stuk strand bemachtigt, draagt een bijbehorend polsbandje. En o ja, Duitsers en Belgen moeten er ook van horen.

Fred Kruiswijk ziet dat het getijd van invloed is: Bij eb ligt het brede strand vol mensen. Bij vloed schuift iedereen steeds dichter naar elkaar toe. En nu de oplossing: „Zodra het vloed wordt, dient iedereen het strand te verlaten, te beginnen bij de mensen die aan de vloedlijn liggen.”

Tot slot een tip: op de naaktstranden zie je bijna niemand.

Samen houden we de moed erin! In #NLblijftThuis brengen wij opbeurende verhalen en praktische tips voor thuiszitters. Gelukkig kunnen we nog: