Benno begon een tweede carrière als ginmaker
Benno Klopman (60) moest niets hebben van sterke drank. Totdat de voormalig hr-manager kennismaakte met de smaak van gin. Nu maakt hij het drankje zelf en verpakt hij de flessen in een Haarlems jasje.
Dit artikel is onderdeel van onze wekelijkse bijlage NLStartOp. Deze week in het teken van ondernemers en wordt mede mogelijk gemaakt door De Ondernemer, IndeBuurt, Nationale Vacaturebank, Intermediair, Autotrack & Gaspedaal.nl.
Oorspronkelijk komt hij uit Apeldoorn. Via Deventer en Dubai belandde Benno uiteindelijk in Haarlem. Hij werkte in Hoofddorp als hr- manager, maar verloor in 2015 zijn baan. ,,Ik kwam, waarschijnlijk door mijn leeftijd, nergens meer aan de bak en stond voor een keuze: wat moet ik nu gaan doen?’’
Benno’s zwager Dick nam hem een weekendje mee naar België om te golfen. Op het terras bestelde Dick een gin-tonic en Benno een biertje. ,,Ik had niets met sterke drank en dacht: gadverdamme, dat hoef ik niet. Maar bij de tweede ronde had mijn zwager me overtuigd en bestelde ik er ook een. Wat bleek: ik vond het erg lekker.’’
’s Avonds in het hotel verdiepte Benno zich in de verschillende gins die daar op de kaart stonden. ,,Eigenlijk wist ik toen al dat ik mijn keuze qua werk gemaakt had. Toen ik thuiskwam ben ik meteen op internet gaan zoeken en kocht ik een eigen koperen keteltje om gin in te stoken.’’ Zo werd in 2017 Stokerij Klopman geboren.
Peper uit Nepal
Benno vertelt dat je gin in vier smaken kunt opdelen: kruidig, zoet, citrus en bloemig. ,,Mijn eerste recept was al kruidig te noemen. Ik vond hem af - tot op een avond bij tweesterrenrestaurant FG van François Geurds in Rotterdam. Daar kreeg ik als voorgerecht een stukje vis, waarbij ik zelf uit twintig soorten peper kon kiezen om de vis te kruiden. Ik koos er willekeurig eentje: de timutpeper uit Nepal. Ik was totaal verrast door de smaak, zo speciaal. Toen wist ik: deze moet ik verwerken in mijn gin. Sindsdien is dat hét ingrediënt dat al mijn gins zo’n unieke smaak geeft.’’
Benno’s gin wordt verpakt in een typisch Haarlems jasje. Op de etiketten van Stokerij Klopman prijken Haarlemse beroemdheden die een link hebben met de naam of smaak van de gin.Zo staat op de Duivelskral-gin, wat de oude naam is voor jeneverbes, de katholieke Haarlemmer Laurens Janszoon Coster. De tweede gin die Benno produceerde heet Doornroosje, de oude naam voor sleedoornbes. Op die fles prijkt schrijver Godfried Bomans, die naar Haarlem verhuisde toen hij een paar maanden oud was. Op de Spaanse Furie staat de Haarlemse heldin Kenau Simonsdochter Hasselaer die tegen de Spanjaarden vocht en op de bier-gin Janneman staat Malle Babbe, de vrouwelijke figuur op het gelijk- namige schilderij van Frans Hals waarop ze een bierkroes vastheeft. Het kunstwerk is ook bekend onder de naam Heks van Haarlem.
Verkoop
Net zoals veel andere bedrijven voelt Benno de klap van de coronacrisis. ,,Mijn verkoop aan de horeca ligt helemaal stil, net als de proeverijen en workshops die ik geef. Een voordeel is dat de verkoop via de slijterij nog wel doorging, maar het is pittig. Gelukkig ben ik inmiddels bezig met bestellingen van vóór de crisis die de klanten graag willen doorzetten. Ik ben dus weer op stoom aan het komen.’’ Lachend: ,,In mijn vak mag je die uitspraak letterlijk nemen.’’
Aan Benno’s flessen is te zien waar ze vandaan komen.Op de etiketten van Stokerij Klopman prijken Haarlemse beroemdheden als Godfried Bomans en Malle Babbe.
Een Zuid-Afrikaanse ginmaker heeft wel een hele bijzondere manier gevonden om zijn gin smaak te geven. Hij gebruikt de uitwerpselen van olifanten om plantaardige ingrediënten toe te voegen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groningen is bezaaid met smileys van bladeren: wie is die mysterieuze bladkunstenaar?
In de Groningse Oosterparkwijk duiken smileys op, gemaakt van gevallen bladeren. Verslag van een zoektocht naar deze bladkunstenaar. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Koken & eten
Zomercocktails tegen de blues: bubbels zijn de basis
Marios Ragkavis (32), barkeeper in de Twenty Third Bar in Hotel Okura, shaket de zomercocktail van 2020 – tegen al uw coronablues.
-
IJspret achter de gevangenismuren: ‘In de ochtend komen vaak jongere kinderen schaatsen’
Met vieren op een rij in een treintje over de schaatsbaan, wat een pret. Dat het maar amper boven het vriespunt is, lijkt de jonge bezoekers van het IJspaleis op de binnenplaats van De Koepel in Breda niets te deren. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze Nederlandse whisky’s komen als beste uit de test
Vaderdag komt eraan! Mooi moment om met hem het glas te heffen, nu eens met whisky van eigen bodem. Ons panel proeft voor. -
Na valse start heeft Pieter (25) alsnog zijn passie ontdekt met geliefde typetjes op TikTok
De 25-jarige Pieter uit Wervershoof wilde van jongs af aan al iets met entertainment doen. Gebrek aan durf hield hem tegen zijn droom na te jagen, maar inmiddels is hij meer dan 115.000 volgers rijk op TikTok. ,,Mijn doel is mensen aan het lachen maken.’’