Deze onlinegames zijn nu veel beter dan bij hun lancering en ideaal in corona-tijden
Een ‘live’ game lanceren is altijd een zware gok voor videogamebedrijven, want het succes van zo’n titel is afhankelijk van hoe aanstekelijk hij is (en blijft) onder grote groepen spelers. Maar wat aanvankelijk niet is kan later nog komen: dat bewijzen deze vijf onlinegames die een teleurstellende start maakten, maar inmiddels wél gretig worden gespeeld.
1 - Fallout 76
Je leest een ouder artikel terug. In ons #NLBlijftThuis-dossier rakelen we artikelen op die jou kunnen helpen om de vele uren in eigen huis door te komen.
Met Fallout 76 waagde Bethesda in 2018 een ambitieuze gok met zijn Fallout-reeks, die niet geheel uitpakte zoals het Amerikaanse gamehuis het had voorzien: de basisgame nodigde spelers te weinig uit om wat minder de Einzelgänger uit te hangen. Met de recente uitbreiding Wastelanders werd daarom een min of meer geslaagde campagne voor één speler losgelaten op het postapocalyptische West Virginia. Maar ook voor wie toch met meerdere spelers aan de slag wil, kwamen er nieuwe ervaringen: in Wild Appalachia kun je samen met anderen op jacht naar monsterlijke creaturen, en sinds uitbreiding Nuclear Winter is er ook een Battle Royale waarin 52 spelers tegen elkaar kunnen knokken tot alleen de laatste rechtstaat.
2 - No Man’s Sky
Geen enkele game was zo polariserend bij zijn lancering als No Man’s Sky, een ruimte-avontuur waarin de speler een volledig melkwegstelsel van precies 18.446.744.073.709.551.616 - achttien kwintiljoen! - planeten kan bezoeken, elk met hun eigen unieke, geloofwaardige fauna en flora. Indrukwekkend, ware het niet dat er bijzonder weinig te doen was op al die alienwerelden. Maar Hello Games, de Britse studio erachter, maakte ondertussen al veel goed in zijn twee massieve uitbreidingen. Next bracht in 2018 - zeer noodzakelijke - verbeteringen aan de mogelijkheid om met meerdere spelers tegelijk aan de slag te gaan, en met Beyond (2019) zijn er onder meer nieuwe uitbreidingen aan je schip, kun je buitenaards vee melken, en kun je de game in VR spelen.
3 - Red Dead Online
Zo hartverwarmend, episch, groots en tragisch westerngame Red Dead Redemption II ook was, de online-uitbreiding die in het najaar van 2018 werd gelanceerd wist minder spelers te behagen. Die eigen outlaw waarmee je de wereld van de game onveilig kon maken, kwam natuurlijk niet eens in de buurt van het door de auteurs van de game bedachte hoofdpersonage Arthur Morgan uit de singleplayer-campagne, maar dat kwam natuurlijk ook omdat je hem aanvankelijk weinig te doen kon geven. Dat is inmiddels veranderd: uitgever Rockstar Games laat wekelijks nieuwe uitdagingen aanrukken, waarin je onder meer showdowns kunt uitvechten met andere spelers, als premiejager op jacht kunt naar legendarische revolverhelden, of zelfs illegaal gestookte moonshine kunt maken en verkopen.
4 - Destiny 2
Een niet meer dan heel aardige space opera-game, waarin de wereld die je doorkruiste kon worden gedeeld met andere spelers: dat was Destiny 2 toen de game in september 2017 op de markt kwam. Maar de ware kracht van het spel moest nog zichtbaar worden met de online-uitbreidingen. Dat zijn er ondertussen al vier, waarvan de twee laatste - Forsaken en Shadowkeep - elk een ‘seizoen’ van drie op elkaar volgende verhalen omvatten. Zeker sinds ontwikkelhuis Bungie zich afgelopen zomer losrukte van uitgever Activision, en de game ook ten dele gratis speelbaar werd, ging de inzet voor Destiny 2 steeds meer naar die online-uitbreidingen. Wie de game een tijdje geleden verlaten heeft, wacht in ieder geval een ton aan nieuwe content om te spelen.
5 - For Honor
For Honor ging enkele jaren geleden met een paar flinke gamedesignprijzen lopen, maar werd uiteindelijk niet de commerciële klepper die de Franse uitgever Ubisoft erin zag. Het is op het eerste gezicht een doodgewone vechtgame met zwaarden, maar zijn focus op het simuleren van waarheidsgetrouwe lichaamsbewegingen in het gevecht met de duimsticks (in plaats van, zoals videogames altijd worden ontworpen, gewoon één simpele druk op de knop die voor een relatief complexe beweging staat) maakt er een speciale maar niet noodzakelijk makkelijke ervaring van. De groep fans voor For Honor zwol de afgelopen drie jaar echter aan dankzij de online uitbreidingen, die in jaargangen met telkens meerdere seizoenen erin worden losgelaten op de speler. Inmiddels is het een uitgebreide ode aan zwaardvechters, met onder meer middeleeuwse ridders, vikings, samoeraikrijgers en Romeinse gladiatoren, en werden ook de arena’s en uitdagingen sterk uitgebreid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier maanden online gamefestival om gemis van E3 en Gamescom te verzachten
Het Summer Game Fest is aangekondigd. Een online game-festival dat vier maanden duurt en de afgelastingen van grote gamebeurzen als de E3 en Gamescom zo goed mogelijk moet verzachten. De grote fysieke evenementen gaan dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. -
Nederlandse gamers verdienen miljoenen met esports
Dat er met esports geld valt te verdienen is allang geen geheim meer. Maar om hoeveel geld het nou eigenlijk precies gaat, is niet voor iedereen duidelijk. Hoog tijd om eens in de cijfers te duiken van de Nederlanders die actief zijn in esports. Uit onderzoek blijkt dat onze landgenoten samen enkele miljoenen euro’s aan prijzengeld bij elkaar hebben gesprokkeld. -
Janet helpt mensen met geldproblemen aan een maaltijd tijdens ramadan: ‘Het is nodig’
Geen fatsoenlijke maaltijd kunnen eten? Janet maakte het vorig jaar mee als slachtoffer van de toeslagenaffaire. Zonder geld te krijgen van haar bewindvoerder en met een kapotte koelkast, was eten kopen vrijwel onmogelijk. Totdat zij al scrollend op Facebook het initiatief tegenkwam van restaurant Uno, dat eten klaarmaakt voor mensen die geen goede maaltijd kunnen eten vanwege hun financiële situatie. Dit jaar wil zij anderen bewust maken van dit initiatief. ,,Het voelde toen echt alsof het zo had moeten zijn.’’ -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie11
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Solitaire of Patience, de meest populaire onlinegame
Velen van ons kunnen het zich vast herinneren. In een tijdperk ver voordat we de beschikking hadden over smartphones, spelcomputers en Netflix, vermaakten we ons uren met dit spelletje op de computer: Patience. Wie heeft er niet met een gelukzalig gevoel voor zijn computer gezeten wanneer de speelkaarten zich al stuiterend over het scherm verspreidden. -
PREMIUMVideo
Hoe Kees (56) in Thailand een schildpad met zijn naam kreeg: ‘Droom van elke duiker’
Kees Slot (56) uit Kampen heeft een karetschildpad die zijn naam draagt rondzwemmen in Thailand. Onderzoekers van een project om schildpadden te identificeren kwamen bij hem uit nadat hij een video van een schildpad in de Golf van Thailand online had geplaatst. ,,Dit is de droom van elke duiker.”