Dit heb je nodig om zelf een ultieme gamekamer te maken
Je hebt de smaak van het gamen helemaal te pakken? Je hebt thuis nog een kamer over of toch een vrij hoekje? Waarom dan geen super-de-luxe gameroom voor jezelf en je huisgenoten installeren? De volgende vier dingen zijn must-haves.
Je leest een ouder artikel terug. In ons #NLBlijftThuis-dossier rakelen we artikelen op die jou kunnen helpen om de vele uren in eigen huis door te komen.
1. Een goede monitor
Je kunt natuurlijk gewoon gamen op een tv, maar voor een écht goeie game-ervaring kun je beter voor een speciale gamemonitor gaan. De beeldverversingssnelheid van die toestellen ligt veel hoger, en zeker als je graag snelle actiegames speelt, is dat onontbeerlijk. Het verschil tussen 60 hz en 144 hz is door menig gamer ‘life-changing’ te noemen.
Monitoren vind je in meerdere maten en prijzen. Een toestel met 4K is eigenlijk wel een beetje een must, en dan betaal je al snel om en nabij de 250 euro. Natuurlijk kan je nog véél duurder gaan; Samsung heeft bijvoorbeeld monitoren op de markt - zoals de Samsung C49RG90 - met véél breder beeld, waardoor je als het ware ín je game zit. Je betaalt dan wel meer dan 1000 euro.
Toch vinden wij een QHD-monitor (een monitor tussen 1080P en 4K in) de beste keuze voor gamers. Je hebt geen ultra-pc nodig om games te spelen, maar het is toch een gigantische upgrade ten opzichte van 1080P. Wij raden de Acer Predator XB271HU (review hier te lezen) aan om het gamen naar een hoger niveau te tillen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
2. Een beest van een pc
Natuurlijk kan een console ook het kloppend hart van jouw gameroom vormen, maar gamers zweren vaak (en steeds vaker!) nog bij pc - een desktop welteverstaan. Dat de visuele hardware in gamecomputers krachtiger is dan die in de meeste consoles is een bepalende factor, dat een gamecomputer zich gemakkelijker laat uitbreiden met nieuwe videokaarten ook.
Bij een console werkt dat zo niet: je koopt de laatste nieuwe, en een paar jaar later koop je opnieuw de laatste nieuwe. De echt gepassioneerde gamers kunnen ook behoorlijk los gaan met de uitbouw van hun gamecomputers en ze configureren tot joekels met een waarde van een paar duizend euro. Dat hoeft echt niet het geval te zijn voor jouw game-pc. Je kan een pc al bouwen voor zo’n 700 euro. Duurder dan een console, maar ook veelzijdiger en van hogere kwaliteit.
Overweeg je de aankoop van zo’n gamecomputer? Een handige kooptip is om even naar de specificaties van de fel geanticipeerde games van de nabije toekomst te kijken, zoals Cyberpunk 2077 (releasedatum: najaar 2020). De prijzen beginnen bij 600 euro, maar lopen snel op. Check bijvoorbeeld ook de desktop-test die techsite Tweakers elke paar maanden uitvoert. Daar staat wat je echt nodig hebt.
(Tekst gaat verder onder de foto)
3. Surroundsysteem
Ja, we geven het toe. Een headset werkt meer dan prima als geluidsapparaat voor tijdens het gamen. Sterker nog, als je veel multiplayerspellen speelt is het een must.
Maar als je je gamekamer naar een hoger niveau wil tillen, dan heb je een serieus surroundsysteem nodig. Dat zorgt ervoor dat je geluid uit meerdere fysieke bronnen komt. Tip: ga voor een 5.1- of zelfs een 7.1-systeem, zoals deze Harman Kardon HKTS 30WQ-set (€ 619).
(Tekst gaat verder onder de foto)
4. Comfortabele gamestoel
Je mag nog zoveel Fifa 20 spelen, sporten doe je natuurlijk niet echt als je urenlang gamet. Wil je niet elke keer compleet kapot zijn na een potje gamen? Investeer dan in een goede stoel. Dat kan zeker een ergonomische bureaustoel zijn, maar het optimale comfort vind je bij een gamestoel, zoals dit populair exemplaar van het Nederlandse merk Trust. Ook hier: hoe meer toeters en bellen, hoe duurder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
De lichttuin van Ampie (81) moest op slot: nu stromen de donaties binnen
Ampie Bouw uit ’t Harde is overweldigd door de duizenden euro’s die uit het hele land gedoneerd worden voor zijn verlichte tuin. Door corona moest Ampie’s Berg op slot en vanwege de hoge (energie)kosten was het nog maar de vraag of de tachtiger door kon gaan met de hobby die zijn hele leven beheerst. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Club Shelter omgetoverd tot virtualreality-park
De A'dam Toren heeft de dansvloer van Club Shelter omgetoverd tot een gamepark met virtualreality-spellen. Per 1 juni kunnen bezoekers naar het, volgens de toren zelf, grootste VR-gamingparadijs van Nederland.
-
Fee (22) maakt taboes bespreekbaar op TikTok: 'Veel mensen zijn me dankbaar'
De 22-jarige Fee is met haar TikTok-video’s niet meer weg te denken van het platform. Ze maakt korte filmpjes over onderwerpen die voor veel jongeren misschien een taboe zijn. Autisme, angststoornissen, OCD; alles maakt ze bespreekbaar. ,,Ik vind het fijn om mensen iets te kunnen leren.’’ -
-
-
Online vergaderen hoeft niet Instagramproof: het is geen datingshow
Draag mooie kleren, maak je op, zorg ervoor dat je achtergrond wat uitstraalt. Een mooie boekenkast, met intellectuele boeken, of zoiets. Behalve veel virologen, zijn er de laatste tijd allerlei online-vergaderen-experts opgestaan. En zij slaan nogal door. -
PREMIUM
Zo bouw je je huiskamer om tot escaperoom
Hoe maak je een lockdown pas écht intelligent? Door je huis te verbouwen tot escaperoom. Slopen en klussen is niet nodig: deze spellen simuleren de ‘echte’ ervaring gewoon in je huiskamer.