‘Houd flinke afstand bij het joggen want hoestdruppels blijven achter in lucht’
Wandelen, fietsen of joggen zijn populaire activiteiten om de dag door te komen in tijden van corona. Maar tijdens deze tochtjes kan je beter méér dan 1,5 meter afstand van andere sporters houden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Leuven en Eindhoven.
Delen per e-mail
Wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter. Dit blijkt uit onderzoek van de Belgische hoogleraar Bert Blocken, gespecialiseerd in sportaerodynamica.
1,5 meter afstand is effectief bij stilstaan
Wielrenners maken graag gebruik van slipstream bij een ontsnapping. Nu is het beter die luchtstroom te vermijden
De afstandsregel van 1,5 meter is ‘heel effectief’ voor mensen die binnen of buiten stilstaan. Maar wie gaat wandelen, fietsen of joggen, kan beter iets voorzichtiger zijn. ,,Als iemand tijdens het joggen uitademt of hoest, dan blijven die druppeltjes achter in de lucht. De persoon die net achter jou rent – in de zogenoemde slipstream – loopt dan door die wolk van druppels heen”, zegt Blocken.
,,Een slipstream is de zone die vlak achter een persoon ontstaat wanneer die bijvoorbeeld loopt of fietst, en die de lucht als het ware een beetje meetrekt”, legt de hoogleraar uit.
,,Wielrenners maken er graag gebruik van tijdens een ontsnapping, want dan hoeven zij zich veel minder in te spannen. Maar ook iemand die wandelt of loopt, heeft zo’n slipstream. We zagen dat hoe die zone zich ook vormt, er druppeltjes in die luchtstroom terechtkomen. En dus is het beter als je probeert die slipstream te vermijden.”
Professionele sporters
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door het vrijkomen van speekseldeeltjes te simuleren van personen in beweging (wandelen en joggen) en vanuit verschillende posities (naast elkaar, schuin achter elkaar en pal achter elkaar).
Eigenlijk worden deze modellen gebruikt om het prestatieniveau van sporters te verbeteren, want voor sporters is het juist heel effectief om in de stroming van hun voorganger te blijven. Met betrekking tot verspreiding van het virus is het aan te raden om juist uit die slipstream te blijven.
‘Ook met ademen verspreiden deeltjes zich’
De resultaten van hun onderzoek presenteerden Blocken en zijn collega’s met een reeks animaties en figuren. De wolk van druppels die een bewegend persoon achterlaat, is daarop duidelijk te zien. ,,Personen die niezen of hoesten verspreiden de deeltjes met een grotere stuwkracht, maar ook met alleen ademhalen verspreiden minuscule deeltjes zich.”
De rode stippen op de afbeeldingen stellen de grootste deeltjes voor. Deze zijn het besmettelijkst en vallen sneller naar beneden. ,,Maar wanneer iemand door die druppelwolk loopt, kunnen ze toch op het lichaam van diegene terechtkomen”, verduidelijkt de wetenschapper.
Uit de simulaties blijkt ook dat social distancing minder een rol speelt voor twee mensen die bij rustig weer naast elkaar sporten. De druppels komen dan achter het duo terecht. Wie schuin achter elkaar in beweging is, loopt ook een kleinere kans om speekseldeeltjes van een voorganger op te vangen. Het risico op besmetting is het grootst wanneer personen vlak achter elkaar sporten, en dus in elkaars slipstream.
Voorsorteren
Op basis van de resultaten adviseert Blocken om tijdens het wandelen in de looprichting ,,zeker 4 à 5 meter” afstand van elkaar te houden, bij joggen en rustig fietsen 10 meter en bij hard fietsen ,,zeker 20 meter”.
,,Wanneer je iemand wil inhalen, is het ook verstandiger om al vanaf een vrij grote afstand – 20 meter tijdens het fietsen, bijvoorbeeld – te beginnen ‘voorsorteren’ zodat je iemand schuin kan inhalen.” Vergelijk het met autorijden: wie wil inhalen, wacht normaal gezien ook niet op het allerlaatste moment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Covid-app? ‘De overheid is níét op zoek naar je locatie, die kan ze al lang achterhalen’
Het kabinet wil verspreiding van het coronavirus monitoren via een app, zo maakte zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend. Maar wat doet zo’n app en leveren we daarmee onze privacy in? Volgens IT-deskundige Ronald Prins valt dat laatste wel mee. -
PREMIUM
In een rugzak op station Deventer gedumpt, nu lonkt ultiem kerstcadeau voor puppy's
Louie en Charlie werden begin november in een kinderrugzakje achter het station in Deventer gedumpt, samen met hun broertje Olimar. Olimar overleefde het niet, de andere twee groeiden als kool. Ze doen het zo goed dat de dierenbescherming kijkt naar nieuwe baasjes. Tientallen dierenliefhebbers boden zich aan om zich te ontfermen over Louie en Charlie. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Nieuwe nier in coronatijd maakt Danny superblij: ‘En mensen leven zó mee’
WIERDEN - Superblij is de Wierdense horecaondernemer Danny Lee dat z’n niertransplantatie zo goed is geslaagd. „Het had niet beter kunnen gaan”, zegt hij. -
video
Rutte: ‘Vier Pasen thuis, anders doen we alles teniet’
Premier Mark Rutte heeft een ‘klemmend beroep’ op Nederland gedaan om Pasen dit weekeinde thuis te vieren.
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Negen partygames die je vanavond met vrienden en familie via Zoom kan spelen
Als er iets is dat 2020 ons leerde, is het wel dat virtuele feestjes beter zijn dan geen feestjes. Met de kerstkalkoen achter de kiezen bereiden we ons dan ook voor op een virtuele oudejaarsnacht. Met deze negen Zoomproof partygames (en voldoende bubbels en chips) achter de hand houd je de sfeer erin.