Houtskool voor barbecues vaak slecht voor milieu, dit zijn alternatieven
Milieuonvriendelijke productiemethoden, illegale houtkap en ontbossing: een groot deel van de houtskool voor onze barbecues is slecht voor mens en milieu. Tijd om op zoek te gaan naar alternatieven.
Delen per e-mail
Volgens klimaatorganisatie HIER wordt in Nederland jaarlijks naar schatting 13 miljoen kilo houtskool verkocht. Ongeveer 80 procent daarvan wordt op een milieuonvriendelijke manier geproduceerd in Zuid-Amerika en vooral Afrika. Illegaal gekapt hout wordt op grote schaal in de openlucht verbrand om houtskool te fabriceren, waarbij 10 tot 12 kilo hout nodig is voor 1 kilo houtskool of briketten.
Illegale houtkap
Een vijfde deel van de in Europa verkochte houtskool komt uit Nigeria, waar illegale houtkap aan de orde van de dag is. Tussen 2010 en 2015 verloor Nigeria een vierde van zijn natuurlijke bossen. Ongeveer een kwart van al dat tropische hout diende voor de productie van houtskool, die hier veelal te koop is in goedkope zakken van supermarkten en doe-het-zelfzaken.
Vreemd genoeg is dat niet verboden
Vreemd genoeg is dat niet verboden. Volgens de Europese wetgeving is de invoer van hout uit illegaal gekapte bossen verboden, maar enkel als het gaat om hoofdproducten als balken voor de bouw. Afgeleiden zoals houtskool vallen buiten die regels.
Alternatieven
Gelukkig zijn er ecologisch verantwoorde alternatieven voor de milieubewuste barbecuefan. Een overzicht:
Ga eens op zoek naar houtskool van de schadelijke melliferaboom. Vooral in het zuiden van Afrika, met name in Namibië, slorpt deze exotische boom massa’s grondwater op, laat hij niets meer over voor de andere gewassen en verandert hij de grond rondom zich langzaam in een dor woestijngebied. Een voorbeeld van mellifera-houtskool is Bushveld Charcoal, dat in Nederland te koop is bij veel (online) speciaalzaken.
Kokosbriketten
Ook organisch afvalmateriaal lijkt steeds vaker een tweede leven op het barbecuerooster te krijgen. In Nederland zijn bij gespecialiseerde winkels briketten van kokos te koop. Moeilijker te vinden zijn briketten van katoen en maïs. Lees wel de verpakking goed. Er zijn kokosbriketten uit Indonesië waaraan fossiele brandstoffen als paraffine zijn toegevoegd. Fikt lekker, maar is niet bepaald milieuvriendelijk.
Zweer je toch bij houtskool op je Weber of Green Egg, koop dan de wat duurdere kolen en briketten met FSC-keurmerk. Volgens het Wereld Natuur Fonds en andere milieuorganisaties garandeert dat certificaat dat de houtskool uit verantwoord beheerde bossen komt en dat aan de veiligheid van de arbeiders is gedacht. Vrijwel altijd is het een mix van Europees hout van loofbomen als de eik, haagbeuk, es, els en linde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Thuisonderwijs? Dan haal je toch gewoon je eigen juf in huis!
-
Frank in quarantaine Het virus is geen denkend wezen, het is een organisme dat zich verspreidt
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 96. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Koken & Weten Is barbecueën slecht voor je gezondheid?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is barbecueën kankerverwekkend? -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
Tanja helpt mensen in schuldsanering met cadeaus tijdens lockdown
Tanja van Aalst dacht na het bericht van de lockdown direct aan een specifieke groep: de mensen die niet online kunnen bestellen. Met haar initiatief TasKado Veldhoven helpt zij mensen met weinig geld die anderen geen cadeau kunnen geven door ze een gevulde cadeautas te schenken. Die mensen bood ze nu cadeautjes aan die ze over heeft. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Video Dit is de nieuwe carnavalskraker van Het Feestteam: ‘Alleen was er toch maar niks aan’
Alleen was er toch niks aan, zo denken Stan van den Dobbelsteen en Frank de Bruijn van Het Feestteam over 2020. En zo betitelen ze hun nieuwe carnavalskraker. Als rasechte artiesten kunnen ze niet wachten om weer voor duizenden mensen op de bühne te staan.