Martin Kool maakt puzzels voor deze site: ‘Een welkome afleiding, zeker in deze tijden’
De experts zijn duidelijk, hoe mooi het weer buiten ook mag zijn, de komende weken moeten we nog steeds gehoor geven aan de oproep zoveel mogelijk binnen te blijven. Maar wat als je alle series op Netflix al hebt gebinged, de meeste online kooktips al in de praktijk hebt gebracht en de buren gek worden van jouw sportsessies in de woonkamer?
Wat dacht je van yoga voor je brein? Want naast gezond eten en veel bewegen is ook een potje hersengymnastiek van groot belang voor een goede gezondheid. Sinds wij allemaal het advies hebben gekregen om vooral binnen te blijven hebben we daarom de puzzelpagina’s in de kranten uitgebreid. Maar wist je dat je ook online op de pagina Fun & Games dagelijks weer nieuwe kruiswoordraadsels, cryptogrammen en sudoku’s kunt vinden? Ook kun je hier handige tips vinden en lees je interviews met andere puzzelfanaten. Zo spraken we met programmeur en puzzelmaker Martin Kool, die namens Q42 puzzels voor deze krant maakt. Hoe verklaart hij het succes van puzzelen? Wat maakt het ontwikkelen van puzzels zo’n uitdaging en heeft hij nog tips om er beter in te worden?
Een welkome afleiding van de soms harde confrontatie met het nieuws, zeker in deze tijden
Martin, waarom puzzelen we zo graag?
„Van oudsher gaan puzzels en de krant al samen. Zodra er een fout in de puzzel staat is dat misschien wel hetgeen waar de lezers het snelst over vallen. Ik denk dat het voor veel mensen een welkome afleiding is van de soms harde confrontatie met het nieuws, zeker in deze tijden. Het is een mooi moment om de krant op een luchtige manier af te sluiten. En wat leuk is aan puzzelen, het zijn vaak heel kleine, logische stappen die je maakt. En iedere stap is een klein feestje in je hoofd.”
Is het ontwikkelen van puzzels voor web nou zoveel anders dan voor de papieren krant?
„Je hebt digitaal uiteraard meer mogelijkheden. Neem de sudoku. Je komt wel eens sudoku’s in de trein tegen die helemaal zijn doorgekrast. Dan is er iemand geweest die ergens aan het begin een denkfout heeft gemaakt en daar na een kwartier pas achter komt. Dat is eeuwig zonde, want dan is al je werk voor niets geweest. Online heb je de mogelijkheid om hints aan te bieden. Daarmee kun je altijd progressie boeken en dat is uiteindelijk toch wat je wil. Dat is misschien wel het grootste verschil tussen papier en digitaal. Aan de andere kant heb je ook de mogelijkheid om meer een eigen identiteit in die puzzels te stoppen.”
Tekst gaat door onder afbeelding
Ambacht gaat hand in hand met programmeerwerk waardoor je puzzels krijgt die leuk zijn om op te lossen
Het is dus niet zo dat jij op de knop van je computer drukt en dat er dan nieuwe een puzzel uitrolt?
„Nee, dat werkt anders en dat kan ik mooi uitleggen aan de hand van een sudoku. Je hebt 81 vakjes, hoe vul je die nou zo dat de puzzel klopt? Je kunt ervoor kiezen om ‘m door een computer te laten invullen, maar dan heb je geen zicht op de kwaliteit. Ik kies ervoor om alle menselijke denkstappen zelf te programmeren. Er zijn namelijk ontzettend veel sudokuregels die de moeilijkheidsgraad bepalen. Hoe meer regels je kent, hoe beter je erin wordt. Die regels kun je allemaal programmeren. En met die aanpak heb je volledig grip op de moeilijkheidsgraad van de puzzel. Ambacht gaat hier hand in hand met programmeerwerk waardoor je puzzels krijgt die leuk zijn om op te lossen.”
Ook ontwikkelde jij voor deze krant de ‘koprol’, een soort woordzoeker waar een krantenkop in verstopt is. Hoe ben je op dat idee gekomen?
„Ik bedacht me, hoe tof zou het zijn om de krant en puzzels, die toch al goed samengaan, om die twee werelden echt samen te laten komen. Ik had al eens een puzzel gemaakt met een getallenreeks die als een soort snake, zoals je dat vroeger speelde je op je Nokia 3310, het hele veld innam. Toen bedacht ik mij dat het ook wel leuk zou zijn om daar tekst voor te gebruiken. En wat sluit daar nu beter bij aan dan een krantenkop, die lengte is perfect voor zo’n puzzel. En je maakt het ook meteen heel actueel, geen dag is die koprol hetzelfde.”
Je had het net over identiteit, hoe bedoel je dat?
„Ik heb gemerkt dat krantenlezers erg merkloyaal zijn. Normaal gesproken heeft een sudoku of kruiswoordraadsel geen relatie tot de krant, hooguit misschien een keer thematisch. Ik heb een woordzoeker ontwikkeld die voor een deel de woordenset van de krant gebruikt om zich te vullen. Dat zijn woorden die vaak voorkomen in recente artikelen. Zo ontstaan er verschillende smaken, een woordzoeker op de site van Het Laatste Nieuws voelt echt anders dan eentje van deze krant.”
Nog even over die koprol, zijn er nog tips om die op te lossen of is het een kwestie van gewoon goed de krant lezen?
„Als je de krant hebt gelezen gaat je dat zeker helpen met het oplossen van de puzzel. Als ik dan toch een tip zou moeten geven: als je er niet uitkomt, zoek dan naar losse woorden. Want net als bij sudoku en andere puzzels, elke deeloplossing die je hebt brengt je dichter bij het eindresultaat.”
Speel hier de puzzels van de dag
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Online vergaderen hoeft niet Instagramproof: het is geen datingshow
Draag mooie kleren, maak je op, zorg ervoor dat je achtergrond wat uitstraalt. Een mooie boekenkast, met intellectuele boeken, of zoiets. Behalve veel virologen, zijn er de laatste tijd allerlei online-vergaderen-experts opgestaan. En zij slaan nogal door. -
Puzzelen
Wat is sudoku? Speel hier de sudoku van vandaag
De sudoku, de Japanse puzzelklassieker, toch? Nou, misschien niet helemaal. Hoewel de naam zeker Japans aandoet en het puzzeltje populair werd in het land van de rijzende zon, kent het bekende diagram van negen bij negen vakjes een lange ontstaansgeschiedenis. Althans, als we de verhalen mogen geloven. -
Negen partygames die je vanavond met vrienden en familie via Zoom kan spelen
Als er iets is dat 2020 ons leerde, is het wel dat virtuele feestjes beter zijn dan geen feestjes. Met de kerstkalkoen achter de kiezen bereiden we ons dan ook voor op een virtuele oudejaarsnacht. Met deze negen Zoomproof partygames (en voldoende bubbels en chips) achter de hand houd je de sfeer erin. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
De vijf leukste online sport games van dit moment
Vanwege de lockdownmaatregelen is binnen sporten helaas niet mogelijk, maar gelukkig geldt dat niet voor de online sportgames. Die kan je heerlijk vanaf de bank spelen. Je conditie zal er niet door worden verbeterd, maar voor je behendigheid en coördinatie is het een leuke training. Om je wegwijs te maken in de digitale sportwereld, hebben we een overzicht gemaakt van de leukste online sport games.
-
Podcast
Tot en met de laatste dag van 2020 kun je hier luisteren naar de podcast Achter het Verhaal
Van 10 december tot en met 31 december rijdt onze kersttruck door Nederland! Iedere dag tijdens de NL Blijft Thuis Kersttour kun je hier luisteren naar de nieuwste podcast van Achter het Verhaal. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.