Met de boot eropuit: in welke gemeente kun je de meeste waterpret beleven?
Nederlanders blijven door de coronacrisis deze zomer vaker dan anders in eigen land. Een vaartocht of vakantie op het water is dan ook sterk in populariteit gestegen. Maar in welke gemeente kan je nu de meeste waterpret beleven?
In elk geval niet in Limburg en Drenthe. De laatstgenoemde provincie heeft zelfs het laagste percentage binnenwateren per landoppervlakte, namelijk een schamele 1.8 procent. Voor waterpret moet je toch echt in Flevoland zijn, blijkt uit cijfers van het CBS. De jongste provincie van het land wordt omlijst met grote wateren, polders en rivieren: ideaal voor een boottochtje.
Gemeenten rond het IJssel- en Markeermeer pronken dan ook bovenaan het lijstje met hoogste percentage binnenwateren per landoppervlakte. Wat dacht je van een rondvaart door de grachten van Enkhuizen? Of bezoek per boot het oude centrum van Urk. De naam Beek doet anders vermoeden, maar in deze Limburgse gemeente vind je overigens het laagste percentage binnenwateren per landoppervlakte (onder de 0,1 procent).
In de onderstaande infografiek is te zien in welke provincies in Nederland de meeste én minste binnenwateren zijn. Ook is het mogelijk om per gemeente te bekijken hoeveel hectare binnenwateren er te vinden is.
In de video hieronder is te zien dat het afgelopen mei al ontzettend druk was op het water:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pretvaarders en rustzoekers zoeken het water op
-
Basisschooljuf Pien gaat viral met ‘stoepbezoek’ bij haar leerlingen
Thuisonderwijs is zo makkelijk nog niet. Want hoe hou je de leerlingen gemotiveerd? Als er iemand is die zich daarvoor inzet dan is het juf Pien wel. Pien woont in Twente en is juf van groep 4. Naast het thuisonderwijs ondersteunt ze haar leerlingen ook door middel van zogenoemd ‘stoepbezoek’. ,,Toen ik aan het videobellen was met de klas, kwam ik ineens op het idee om bij ieder kind even langs te gaan om te kletsen.’’ -
Janet helpt mensen met geldproblemen aan een maaltijd tijdens ramadan: ‘Het is nodig’
Geen fatsoenlijke maaltijd kunnen eten? Janet maakte het vorig jaar mee als slachtoffer van de toeslagenaffaire. Zonder geld te krijgen van haar bewindvoerder en met een kapotte koelkast, was eten kopen vrijwel onmogelijk. Totdat zij al scrollend op Facebook het initiatief tegenkwam van restaurant Uno, dat eten klaarmaakt voor mensen die geen goede maaltijd kunnen eten vanwege hun financiële situatie. Dit jaar wil zij anderen bewust maken van dit initiatief. ,,Het voelde toen echt alsof het zo had moeten zijn.’’ -
Sophie (25) kookt voor groep daklozen en zorgt voor onvergetelijke avond
Toen Sophie (25) aan de praat raakte met een groepje daklozen die allemaal geen plannen hadden met kerst, wilde ze wat voor hen betekenen. Ze besloot een grote pan eten te koken, en met de hulp van wat vrienden bezorgde ze de mensen een onvergetelijke kerstavond. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM93
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Alleenstaande moeder Lenne (23) gaat viral na halen propedeuse ondanks haar thuissituatie
Op social media gaan veel verdrietige posts rond over mensen die hun baan verliezen en hun studie niet voort kunnen zetten vanwege corona. Hierdoor kunnen we soms snakken naar wat positiviteit. Daar zorgt moeder Nelleke voor, die op Twitter viral gaat met een post over haar dochter Lenne die ondanks dat ze een alleenstaande, jonge moeder is haar propedeuse in één keer behaalde tijdens corona. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.