Schrijver Herman Koch vertelt over een liefdesverhaal in coronatijd
#ikleesthuisVandaag lees je het een-na-laatste laatste verhaal van de serie #ikleesthuis door niemand minder dan Herman Koch. De bekende schrijver vertelt hoe hij zijn verhaal moest aanpassen in coronatijd. In de maand mei schreven 15 bekende Nederlandstalige schrijvers korte verhalen om de Nederlanders een hart onder de riem te steken in tijden van corona.
Luister je liever naar het verhaal? Klik op bovenstaande video waarin Herman Koch het zelf voorleest.
Aangepast verhaal
Ik moet mijn verhaal aanpassen. Ik moet het aanpassen omdat je nu nog goed kan zien dat het is geschreven voordat het allemaal begon. Het is als met een stoomlocomotief in een roman. Met een postkoets. Locomotief en postkoets helpen ons om ons te situeren in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Of anders gezegd: een personage dat een low-budgetvlucht naar Tenerife boekt, zal zich min of meer in ons eigen tijdsgewricht bevinden.
Om te beginnen moeten de personages meer afstand van elkaar nemen. Anderhalve meter. Die afstand heeft onmiddellijk consequenties. Ze hebben elkaar net ontmoet in een café. Nee, niet in een café, gewoon op straat. Een lege winkelstraat in het ook al lege centrum van hun stad. We horen vogels, we horen klokken luiden, we horen een enkele scooter optrekken bij een zinloos stoplicht.
Ik heb de afgelopen weken naar films gekeken. Naar series op Netflix. In al die films en series gaat iedereen nog gewoon in een overvolle metro naar zijn werk. Personages spreken af in een restaurant. Raken elkaar kwijt en vinden elkaar gelukkig weer terug in de menigte op Times Square. Al die films en series zijn meteen gedateerd. Lijken zich in een ver verleden af te spelen. Alsof er een stoomlocomotief door het beeld rijdt. Of inderdaad nog eerder een postkoets.
Wat komen die mensen dicht bij elkaar! is de overheersende gedachte. Ze kennen elkaar nog maar net, en nu naderen hun gezichten elkaar al, hun lippen. Geen mondkapjes die eerst moeten worden afgezet. Geen handen die na afloop van de omhelzing anderhalve minuut lang met desinfecterende gel moeten worden gewassen.
Ik moet hun eerste ontmoeting aanpassen. Niet langer meer in een horecagelegenheid, en ook niet bij een cursus salsadansen. Een strand is misschien ok. Een niet te druk strand uiteraard. Ze proberen de aangeraden afstand in acht te nemen, maar het valt ze zichtbaar moeilijk. De jongen zoekt de hand van het meisje. Zij heeft gelukkig een flaconnetje hand-gel bij zich.
Ik moet de dialogen aanpassen. In de oorspronkelijke, de in een paar weken sterk verouderde versie, hadden ze het over gewone dingen. Over de toekomst. Hun dromen.
Meer lezen
Enthousiast geraakt? In het #ikleesthuis-dossier vind je nog veel meer mooie en spannende verhalen van bekende Nederlandstalige schrijvers. Onder andere Jan Siebelink, Suzanne Vermeer, Herman Brusselmans en Marion Pauw verschenen al eerder op deze site.
Om gespreksonderwerpen zitten ze niet verlegen in de nieuwe aangepaste versie.
‘Er is opnieuw een daling in het aantal bezette bedden op de intensive care,’ zegt het meisje.
‘Ik zit vooral in mijn maag met de hervatting van de voetbalcompetitie,’ antwoordt de jongen. ‘Ik kijk nu af en toe naar herhalingen, maar voetbal staat of valt bij het niet weten van de uitslag.
‘Kijk je normaalgesproken veel wedstrijden?’ vraagt het meisje.
‘Nee, valt wel mee,’ zegt de jongen, en hij doet of hij over de golven naar de horizon tuurt zodat ze zijn ogen niet kan zien.
Het meisje denkt aan hun relatie die op het punt van beginnen staat. Als ze goed is geïnformeerd start de competitie niet voor 1 september. Dat zijn bijna vier maanden waarin ze elkaar beter kunnen leren kennen. Daarna zien we wel weer verder, denkt ze.
De jongen vertelt haar niet dat er plannen zijn om de Premier League al veel eerder dan 1 september op te starten. Hij denkt aan de paradijselijke zaterdagen en zondagen waarin hij naadloos van de ene wedstrijd in de andere gleed. Hij denkt aan hoe hij dat straks aan het meisje uit zal moeten leggen. We kunnen vanmiddag niet naar de bioscoop, oefent hij in gedachten de zinnen die hij in die niet eens zo verre toekomst zal moeten uitspreken.
En nee, ook niet naar het strand. Om vier uur begint Liverpool- Manchester United. Vandaag kan Liverpool eindelijk officieel kampioen worden.
Ik twijfel nu alleen nog of ik de rest ook aan moet passen. In de verouderde versie gaat de zon langzaam onder. De rode en gele stralen beschijnen hun gezichten. Hun lippen naderen elkaar. Een meeuw duikt naar een vis.
Het was zo’n mooi einde. Een einde met een belofte voor een vervolg. Een verhaal is als een ijsberg, zei Ernest Hemingway al. Wij zien alleen het topje, het grootste deel van de berg bevindt zich onzichtbaar onder water.
Nog niet zo lang geleden was een kus het eerste begin. In het huidige tijdsgewricht nemen de kersverse geliefden een enorm risico. In de oude versie van mijn verhaal waren er uitsluitend beloften, Van iets moois. Van jaren van geluk, van kinderen misschien wel. In de aangepaste versie is er kans op besmetting, het zoeken van een thermometer, het hoesten in een elleboog en het downloaden van een corona-app.
Daar had ik echt geen trek in. Daarom verschijnt er nu een drone aan de snel verduisterende hemel. Een drone die met blikkerige stem informeert of de jongen en het meisje tot dezelfde familie behoren.
Nog niet, willen ze antwoorden, maar dan worden ze al gesommeerd elkaar los te laten en naar huis te gaan.
Daarna wilde ik, als een soort knipoog naar een nog verder verwijderd verleden, ze de trein naar huis laten nemen. Een lege trein, getrokken door een stoomlocomotief. Of misschien nog beter een postkoets. Maar Hemingway indachtig heb ik stoomtrein en postkoets toch maar weggelaten.
Deze samenwerking is tot stand gekomen met het CPNB. Voor meer verhalen kun je terecht op Hebban.nl
Bekijk meer video's van #NLblijftThuis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dankzij Ollie is deze thuiswerker ‘verplicht’ dagelijks wandelingen te maken: ‘Fijn begin van de werkdag’
De hele dag op de laptop aan het thuiswerken? Je niet de tijd gunnen om even te pauzeren? Als je een hond hebt, ontkom je er niet aan. Het afgelopen jaar hebben steeds meer mensen een viervoeter in huis genomen. ,,Het is heerlijk om verplicht een half uurtje te wandelen met Ollie.’’ -
Fotoserie
Beelden zeggen soms meer dan duizend woorden: dit waren onze meest gelikete berichten op Instagram
2020 loopt op z’n eind; tijd om terug te blikken op een bewogen jaar. We zochten uit welk van onze posts op Instagram de meeste likes kregen en zetten die in dit artikel op een rij. Klik hier om ons te volgen op Instagram. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Video
Hond Griff is dol op de Amsterdamse metro en is na aandoenlijke video ook geliefd op TikTok
Voor de meeste Amsterdammers is het de normaalste zaak van de wereld om met de metro te gaan. Maar voor één inwoner van de stad blijft het elke keer een feestje. De Amsterdamse hond Griff is namelijk dol op de metro. Er verscheen een video van het blije dier op TikTok en mensen zijn meteen fan van hem.
-
#ikleesthuis
Lees het heftige verhaal van schrijver Suzanne Vermeer over pijn na vreemdgaan
Vandaag lees je in de serie #ikleesthuis het spannende verhaal van Suzanne Vermeer over een wraaklustige echtgenote. 15 bekende schrijvers hebben speciaal voor tijdens de coronacrisis korte verhalen geschreven om de Nederlanders een hart onder de riem te steken. -
-
-
Lees het absurde verhaal van schrijver Herman Brusselmans: ‘Ik ben geen homo!’
15 bekende schrijvers hebben speciaal voor tijdens de coronacrisis korte verhalen geschreven om de Nederlanders een hart onder de riem te steken. De komende weken zul je dagelijks nieuwe verhalen vinden op NLblijftThuis. Vandaag het korte verhaal van Herman Brusselmans. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”