Solitaire of Patience, de meest populaire onlinegame
Velen van ons kunnen het zich vast herinneren. In een tijdperk ver voordat we de beschikking hadden over smartphones, spelcomputers en Netflix, vermaakten we ons uren met dit spelletje op de computer: Patience. Wie heeft er niet met een gelukzalig gevoel voor zijn computer gezeten wanneer de speelkaarten zich al stuiterend over het scherm verspreidden.
Delen per e-mail
Het is dan ook niet zo vreemd dat het kaartspel bij AD Fun nog altijd mateloos populair is. Wat is toch de aantrekkingskracht van dit kaartspelletje? De oorsprong van Patience is zoals bij veel andere kaartspellen onbekend. Geruchten zijn er echter genoeg. Door de naam en door verwijzingen in de Franse Literatuur gaat men ervan uit dat het spelletje in Frankrijk is ontstaan, maar er doen ook verhalen de ronde dat het spel al in de 9e eeuw na Christus in China gespeeld zou zijn.
Eventjes geduld
Patience is een kaartspel voor één persoon (vandaar de Amerikaanse naam Solitaire) en de regels zijn simpel. De speler schudt de kaarten en verlegt ze volgens bepaalde regels totdat de gewenste eindpositie is ontstaan (zie kader). Soms lukt dat, soms niet. In het geval van dat laatste rest er niets anders dan de kaarten weer te schudden en opnieuw te beginnen. Dit herhaalt de speler net zo lang tot de gewenste eindpositie wél behaald is. Hetgeen ook meteen de naam verklaart, want een zekere dosis geduld is voor een potje Patience wel nodig. Hoewel toeval dus voor een groot deel bepaalt of het spel succesvol wordt uitgespeeld, zijn er in de loop der jaren variaties ontstaan waarbij ook kunde, handigheid en een goed geheugen voor de al gespeelde kaarten van belang zijn.
Spider Solitaire
Een van de meest succesvolle variaties op het traditionele Solitaire is Spider Solitaire. Spider Solitaire is een uitdagend spel dat al snel je hart verovert. Het spel dateert uit 1949 en is door de jaren heen een van de meest geliefde varianten onder Solitaire-spelers geworden. Toen het spel voor het eerst werd geïntroduceerd, moest de speler minstens acht stapels (verwijzend naar de acht poten van een spin) van dertien kaarten maken. Hiervoor zijn dus twee sets met speelkaarten nodig. Later is er ook een versie gekomen met één set speelkaarten omdat het oplossen van Spider Solitair met twee sets speelkaarten vrij lastig is.
Het is ook deze variant die standaard werd geleverd met Windows 98, het besturingssysteem van Microsoft. Het is deze welbekende versie die we waarschijnlijk allemaal wel eens gespeeld hebben en die ervoor heeft gezorgd dat de populariteit van Solitaire enorm is toegenomen. Tot op de dag van vandaag zorgt de uitdaging van dit kaartspel nog steeds voor urenlang speelplezier onder vele puzzelaars wereldwijd.
Mobiele game
En hoewel vandaag de dag de meesten van ons wél de beschikking hebben over die smartphone om de tijd te doden als we even moeten wachten, kan onze versie van Solitaire natuurlijk ook gewoon mobiel worden gespeeld. Voor veel mensen is het een fijne afleiding om even in de kaarten te duiken en net zo lang te puzzelen tot alle kaarten netjes op de stapel liggen. Speel Solitaire op https://www.ad.nl/fun/games of in de FUNwereld van de AD App.
Leuke solitaire weetjes
- In Vlaanderen wordt Patience of Solitaire ook wel ‘mochelen’ genoemd.
- Er wordt beweerd dat de Franse keizer Napoleon Bonaparte veel Patience zou hebben gespeeld tijdens zijn verbanning naar Elba. Bewijs hiervoor is echter nooit geleverd, wel zijn er enkele varianten van het spel vernoemd naar Napoleon zoals Napoleon at St. Helena en Napoleon’s Square.
- Volgens Redbook Magazine was de voormalig Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt fervent liefhebber van Spider Solitaire. Ook de Engelse Prins Albert was zo dol op het kaartspel dat hij in de 19e eeuw het eerste boek uitbracht met daarin de spelregels.
- In de 18e eeuw duikt het kaartspel op in Scandinavië waar het Kabale wordt genoemd. Kabale betekent zoiets als ‘geheime kennis’ en werd door waarzeggers gebruikt om de toekomst te voorspellen. Als men vaak verloor zou er ongeluk naderen. Dus wees gewaarschuwd wanneer je je aan dit spel waagt.
- Microsoft voegde het spel toe aan zijn Windows besturingsprogramma’s om mensen het gebruik van de computermuis aan te leren.
De Spelregels van Spider Solitaire:
- Zorg dat alle kaarten van het speelbord zijn, door mooie stapeltjes te maken
- Als je een straat hebt van Koning naar Aas, kan je deze van het speelbord leggen
- Deze straat moet wel van dezelfde kleur zijn
- In het veld kan je kaarten van verschillende kleuren op elkaar leggen
- Als alle kaarten van het speelveld zijn, ben je klaar.
- Hoe meer verschillende kleuren (maximaal 4: Harten, Schoppen, Ruiten en Klaver), hoe moeilijker het is.
Speel al onze spellen in de AD Funwereld!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Cryptogram oplossen moeilijk? Met deze tips los ook jij een ‘crypto’ op.
Het is misschien wel de klassieker onder de puzzels, het cryptogram. Zelfs de beste puzzelaars breken hier nog wel eens hun hoofd over. Nu we weer meer thuis moeten blijven is het de kans om ook het cryptogram helemaal onder de knie te krijgen. Volg de stappen hieronder en los vanaf nu elke crypto op. -
Renske (42) maakt prachtige kunstwerken op ‘lelijke’ elektriciteitskastjes
Geallieerden probeerden in 1945 een spoorlijn in Alphen te bombarderen, maar in plaats daarvan raakten ze een huis in het Alphense Hazeveld. Dat huis is door pencil-artist Renske Koster (42) nageschilderd op een elektriciteitskastje. ,,Die kastjes zijn anders een doorn in het oog, niemand vindt ze mooi.” -
Geschiedenis van het kruiswoordraadsel: van primitief tijdverdrijf tot spelmaker in de Tweede Wereldoorlog
We hebben hem allemaal vast wel eens gespeeld, het kruiswoordraadsel. Misschien wel de bekendste puzzel in kranten en magazines. De iconische puzzel was vanaf zijn prille begin een hit. Wat maakt toch dat we het kruiswoordraadsel niet meer weg kunnen denken uit de kranten? -
23
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
Tanja helpt mensen in schuldsanering met cadeaus tijdens lockdown
Tanja van Aalst dacht na het bericht van de lockdown direct aan een specifieke groep: de mensen die niet online kunnen bestellen. Met haar initiatief TasKado Veldhoven helpt zij mensen met weinig geld die anderen geen cadeau kunnen geven door ze een gevulde cadeautas te schenken. Die mensen bood ze nu cadeautjes aan die ze over heeft. -
5
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Het Glaezen Hûûs is klaar: ‘De muren komen echt op je af’
Vier dagen lang aan de bar hangen in een café, wie kan dat vandaag de dag nog zeggen? Jim Stremme en Gerrit van Loon lieten zich opsluiten in De Biet om geld op te halen voor de noodlijdende horeca op Schouwen-Duiveland. Veel knaken leverde dat niet op, wel een hoop slap geouwehoer.