Zeven tips voor opruimen met kinderen: zo hoef jij niet alles alleen te doen
Iedereen die kinderen heeft herkent het wel: een ravage van speelgoed in je huis. Dat kun je zelf opruimen, maar het is natuurlijk makkelijker om je kinderen hun eigen rommel te laten opbergen. Maar hoe krijg je ze zover? Lammy Wolfslag van Mijn Opruimcoach legt aan de hand van zeven tips uit hoe je het je kinderen kunt leren.
Delen per e-mail
Je leest een ouder artikel terug. In ons #NLBlijftThuis-dossier rakelen we artikelen op met leuke praktische tips voor bij jou thuis!
1. Ruim samen op
Volgens Wolfslag is het belangrijk om je kinderen te helpen bij het opruimen. ,,Heel veel mensen denken: ik doe het één keer voor en dan kan mijn kind het wel zelf. Maar zo werkt het niet. Je moet het blijven herhalen.”
2. Geef het goede voorbeeld
,,Het is heel belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Als jij zelf altijd dingen laat rondslingeren en tegen je kind zegt dat hij of zij de speelhoek moet opruimen, dan is dat niet overzichtelijk. Je kind weet dan namelijk helemaal niet hoe het hoort.”
3. Gooi eerst alles op één hoop en kijk daarna verder
Ligt het speelgoed door het hele huis verspreid en heb je daardoor geen idee waar je moet beginnen? Gooi dan eerst alles op één hoop, zegt Wolfslag. ,,De eerste stap is daadwerkelijk al het speelgoed verzamelen. Alleen zo kan je overzien hoeveel het is. Verder ben ik een grote voorstander van clusteren. Leg dus de Lego bij de Lego en de barbiepoppen bij de barbiepoppen. Maar maak het vooral niet te ingewikkeld. Ga dus niet de Lego op kleur sorteren. Stop het allemaal in één bak, dan is het voor het kind ook makkelijk om op te ruimen. Ga niet overorganiseren.”
4. Label de opruimbakken
Volgens Wolfslag is het heel belangrijk dat het kind weet waar hij of zij iets moet opruimen. ,,Koop daarvoor verschillende bakken, die je labelt. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een sticker met een woord erop te plakken. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen, kun je er een plaatje op plakken. Plak op een bak voor Playmobil bijvoorbeeld een foto van een Playmobilpoppetje.”
5. Kijk kritisch naar het speelgoed
Hoe meer speelgoed je in huis hebt, hoe meer tijd het kost om het op te ruimen. En dus kan het geen kwaad om af en toe eens te kijken naar de hoeveelheid speelgoed die je in huis hebt ,,Wanneer je alles op één hoop gooit, kun je er soms ineens van schrikken hoeveel het is. Kijk ten eerste of het speelgoed nog bij de leeftijd van je kind past. Een puzzel van vier stukjes voor een kind van 4 heeft niet zoveel zin. Maar je kunt ook tien puzzels hebben terwijl je kind helemaal niet van puzzelen houdt. Kijk dus ook of het speelgoed nog bij de interesse van je kind past.”
6. Maak er een gewoonte van
,,Het is sowieso belangrijk om van het opruimen een gewoonte te maken, net zoals tandenpoetsen. Doe het elke dag. Ruim bijvoorbeeld altijd op voor het eten of voor het televisie kijken. Je moet er echt tijd voor inruimen.”
7. Maak het leuk
Niet alle kinderen zullen plezier beleven aan opruimen. Daarom is het belangrijk om het zo leuk mogelijk te maken, zegt Wolfslag. ,,Je kunt er een spelletje van maken. Bijvoorbeeld een wedstrijdje wie er het eerste klaar is of door een kookwekker te zetten. En zet een leuk muziekje op.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
(Thuis)werkplek opruimen met Marie Kondo: als je niet blij wordt van een bestand, kan het weg
Opruimgoeroe Marie Kondo wil ons in haar nieuwe boek Opgeruimd! Op het werk helpen aan een werkplek ‘waar je blij van wordt’. En dat betekent niet alleen een einde aan paperassen en ongelezen boeken, maar ook een opgeruimde computer en meer controle over je tijd. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Video
De lichttuin van Ampie (81) moest op slot: nu stromen de donaties binnen
Ampie Bouw uit ’t Harde is overweldigd door de duizenden euro’s die uit het hele land gedoneerd worden voor zijn verlichte tuin. Door corona moest Ampie’s Berg op slot en vanwege de hoge (energie)kosten was het nog maar de vraag of de tachtiger door kon gaan met de hobby die zijn hele leven beheerst. -
PREMIUM
Mede dankzij corona heeft Vanessa nu haar eigen toko: ‘Stilzitten was geen optie’
Aan het begin van dit coronajaar had ze niet gedacht dat ze in december in Naaldwijk samen met haar man André een Indonesische toko zou runnen. Het gebeurde wel, sinds vorige week is ze bijna dag en nacht in de Prins Hendrikstraat te vinden. Op nummer 43, in Le Toko.
-
VIDEO
Speel onze Eindejaars Sport Quiz 2020
We sluiten het sportjaar 2020 af met een Eindejaars Sport Quiz op AD.nl en in onze app. Hidde van Warmerdam test jouw sportkennis, hoeveel vragen heb je goed? Daag je vrienden uit en kijk wie de hoogte score heeft! -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
PREMIUM
Vijf supertips over hoe je het beste kunt opruimen
De verhuurder van opslagboxen boert goed, Nederlanders kopen massaal verhuisdozen en er staan gigantische rijen auto’s voor de stortplaatsen en milieustraten. De gedeeltelijke quarantaine blijkt het ideale moment om op te ruimen.