Het groene huis aan de Pluto in Den Helder. Eigenaresse Ineke van Amersfoort (82) heeft al negen jaar een conflict met buurtbewoners over de kleur van haar woning.
Volledig scherm
Het groene huis aan de Pluto in Den Helder. Eigenaresse Ineke van Amersfoort (82) heeft al negen jaar een conflict met buurtbewoners over de kleur van haar woning. © ANP

Bewoonster Ineke hoeft haar appeltjesgroene huis in Den Helder (nog) niet over te schilderen

De gemeente Den Helder verplicht de 82-jarige Ineke van Amersfoort nog niet om haar appeltjesgroene woning aan de Pluto in Den Helder over te schilderen. De vrouw krijgt nog de tijd tot er een uitspraak is in de hogerberoepszaak, die zij heeft aangespannen. Dat schrijft NH Nieuws.

De 82-jarige Ineke van Amersfoort liet het huis in 2017 helgroen schilderen, maar overtrad volgens de gemeente daarmee het welstandsbeleid. Den Helder eiste dat ze het huis binnen een jaar een passender kleur zou geven. Dat weigerde ze en ze spande een rechtszaak aan. 

De rechter stelt dat in de Welstandsnota van de gemeente duidelijk staat dat de huizen in de betreffende wijk niet felgekleurd mogen zijn. Tijdens een bezoek aan het huis in september vond de rechter de kleur ook te veel afwijken van de woningen in de rest van de wijk en gaf aan dat de gemeente de vrouw mocht verplichten om haar woning over te schilderen. 

Nieuwe uitspraak

Van Amersfoort besloot zich niet neer te leggen bij het vonnis van de rechter en ging in hoger beroep. Hierbij vroeg zij uitstel voor het verven van haar gevel, tot er een nieuwe uitspraak zou zijn in de zaak. Goedkeuring van de Raad van State heeft zij nu echter niet meer nodig, want de gemeente Den Helder heeft toegezegd niet te zullen optreden totdat er een nieuwe uitspraak is in de zaak.

Wanneer de Raad van State een uitspraak doet in de zaak, is nog niet duidelijk. Voorlopig blijft het huis aan de Pluto dus nog even appeltjesgroen.