Complete slagtand (2,5 meter lang) van mammoet opgevist uit Waddenzee
,,Ik zag meteen: dit is de slagtand van een wolharige mammoet.” Arthur Oosterbaan, conservator bij Ecomare, vindt de nieuwste vondst van garnalenvisser Jan Simon de Haan prachtig. De Haan trof donderdag tussen zijn netten de slagtand van een mammoet aan. De conservator zou er heel blij mee zijn, maar voorlopig houdt de visser het pronkstuk zelf.
De tand is zo'n 50.000 jaar oud en nog compleet. Zo nu en dan worden er botten en tanden van het uitgestorven beest gevonden, maar een enorme slagtand in zo'n mooie staat komt niet vaak voor.
Van een stier
Dat dacht ook Jan Simon de Haan, zo zei hij tegen NH Nieuws. ,,Hij is vrij looiig. Ik dacht meteen: pak ‘m beet en laat ‘m niet vallen.” Direct vroeg hij conservator Arthur Oosterbaan om een kijkje te komen nemen. ,,Helaas had ik geen tijd”, vertelt de conservator aan deze site. ,,Maar ik zag meteen: dit is de slagtand van een wolharige mammoet.”
Wat de vondst van het fossiel zo prachtig maakt? ,,Hij is 2,5 meter lang. Best groot, dus afkomstig van een stier (een mannetje, red.). En dan is hij ook nog compleet, want meestal vinden we stukken van slagtanden of botten.” Dat De Haan ook zoiets opviste, vindt de ecoloog op zich niet gek. ,,Nog niet zo lang geleden is een halswervel van een mammoet gevonden. Ja, het gebeurt vaker.”
Kurkentrekker
Het opvallende hieraan is volgens Oosterbaan dat de slagtand uit de Waddenzee is gevist. Meestal komen de fossielen uit de Noordzee. De mammoetslagtand is bijzonder, omdat hij niet alleen cirkelvormig is, maar ook nog om z'n eigen as is gedraaid. Oosterbaan: ,,Net als een kurkentrekker, eigenlijk.”
De garnalenvisser heeft besloten het pronkstuk te houden, zo zegt hij tegen NH Nieuws. ,,Ik vind wel vaker wat. Ik heb mijn hele tuin vol liggen met spullen: een roer van een VOC-schip, de ra van een Vikingschip. Deze leg ik bij de rest. Verkopen kan altijd nog.” Dat laatste kan zeker, benadrukt Oosterbaan.
Goed contact
,,Omdat de mammoet is uitgestorven zijn de fossielen niet beschermd. Kijk, wij zouden er heel blij mee zijn, want dit is een mooie. Maar wij hebben zelf ook al wat slagtanden bij Ecomare liggen. En de vissers zijn héél gul in bijzondere dingen die ze met ons delen, we hebben goed contact.”
De conservator wil niet teveel uitweiden over de handel in mammoettanden. ,,Want die wil ik niet stimuleren. Dit moet vooral een educatieve waarde hebben.”
De mammoet
,,Een flinke olifant, maar met een grotere kop en helemaal behaard.” Zo kan ecoloog Oosterbaan het uitgestorven beest het best omschrijven. ,,Ze leefden in zeer koude omstandigheden. De meeste botten die wij vinden komen dan ook uit de laatste ijstijd, zo’n 20.000 tot 50.000 jaar geleden.”
De mammoet gebruikte de slagtanden mogelijk om in de grond te wroeten. Aangezien de uitsteeksels zo enorm zijn, waren ze daarnaast handig om andere dieren mee te imponeren. Ook is het heel aannemelijk dat de mens naast de mammoet leefde, omdat er grottekeningen zijn gevonden in Frankrijk waarop de mammoet is geschilderd. Grote kans dus dat de mens vroeger jaagde op de mammoet.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Tractor in Heerhugowaard verfraait omgeving met 150.000 narcissenbollen
Heerhugowaard kan over een tijd genieten van zo‘n 150.000 narcissen. De bollen worden niet handmatig in de grond geplaatst, maar met een speciale ‘plantmachine’. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Politie zoekt getuigen van mishandeling in Zaandam, slachtoffer zwaargewond op straat achtergelaten
De politie zoekt naar getuigen van een zware mishandeling aan de Wetzijde in Zaandam, in de nacht van zaterdag op zondag. Hulpdiensten kregen rond 04.45 uur een melding van een slachtoffer dat op straat lag.
-
‘Alle moeite voor niets’: zeldzame roofvogel vliegt zich dood tegen windturbine
Met een gebroken nek lag de bijzondere roofvogel woensdagochtend naast een windturbine in de polder. Het maakt vogelbeschermer Hans Pohlmann diepbedroefd. De lammergier kon eerst aardig wat windmolens in ons land omzeilen. Uiteindelijk werd een draaiende wiek hem toch fataal. -
-
-
UPDATE
Oud-profvoetballer Mendes da Silva over verdenking drugshandel en omkoping: ‘Kan iederéén geweest zijn’
Voormalig profvoetballer David Mendes da Silva (40) is volgens justitie betrokken geweest bij de smokkel van in totaal 1584 kilo cocaïne. Hij zou onder meer haven- en vliegveldpersoneel hebben omgekocht. ,,Het kan iederéén geweest zijn.’’ -
Nieuw ontvangstcentrum voor asielzoekers in Alkmaar moet Ter Apel ontlasten
Het voormalig Belastingkantoor in Alkmaar moet een nieuwe ontvangstlocatie voor asielzoekers worden. Zo moet het aanmeldcentrum Ter Apel worden ontlast. Daar sliepen afgelopen zomer honderden mensen buiten omdat er binnen geen plek meer was.
In samenwerking met indebuurt Haarlem