Volledig scherm
De Haarlemse viskraam © Google Streetview

Haarlem onderzoekt plan om viskraam cultureel erfgoed te maken

Raadslid Louise van Zetten van Hart voor Haarlem heeft een bijzonder idee om de viskraam Balk Visch aan 't Spaarne van de ondergang te redden. Ze wil van de viskraam cultureel erfgoed maken. Zodra dat gebeurt is kunnen strenge Europese vergunningsregels omzeild worden. Dat schrijft NH Nieuws.

Die strenge vergunningsregels vereisen dat standplaatsen na een aantal jaren opnieuw aanbesteed moeten worden. Sinds een uitspraak van het Europese hof mogen standplaatsen niet meer voor onbepaalde tijd vergeven worden. 

De gemeente Haarlem hanteert nu een periode van tien jaar, zodat ondernemers de investeringen die ze doen nog wel terug kunnen verdienen. Voor eigenaar Philip van den Heuvel van Balk Visch is dat niet  voldoende. Het zou het beste zijn om de zaak over drie jaar te verkopen. Maar dat wil hij nog helemaal niet.

 Balk Visch aan 't Spaarne is de enige viskraam in Haarlem die nog geen kioskvergunning heeft. Wie die heeft mag wel voor onbepaalde tijd op een plek staan. 

De lokale politici willen iets doen, maar hebben zich te houden aan de Europese regels. Aan wethouder Robert Berkhout is gevraagd om de tijdelijke vergunning te verlengen naar 15 jaar. Een meerderheid van de raad is echter huiverig voor de juridische gevolgen. 

De wethouder is wel bereid om het plan van Hart voor Haarlem te onderzoeken om van de viskraam erfgoed te maken.