Volledig scherm
De gebouwen © Indebuurt Haarlem

Haarlems mysterie: Deze panden worden moeder en dochter genoemd en dit is waarom

Indebuurt HaarlemDe meeste gebouwen loop je straal voorbij omdat je nu eenmaal gewend bent dat ze er staan. Maar soms als je even stilstaat, valt je iets op wat je nog niet eerder zag. Zo staat er bij twee panden aan de Gedempte Oude Gracht dat deze moeder en dochter worden genoemd. Dat is bijzonder! En het maakt ook nieuwsgierig, want waarom worden deze huizen zo genoemd?

Laten we het allereerst eens hebben over het karakteristieke uiterlijk van de twee gebouwen. En dan vooral de typische trapgevels, ramen en luikjes. Deze zijn kenmerkend voor gebouwen uit de 17e eeuw. Tot op de dag van vandaag is het uiterlijk van de panden behouden en in 1939 zijn allebei de gevels gerestaureerd. Wat een beauty’s hè?

Moeder en dochter

De twee panden op de hoek van de Gedempte Oude Gracht en Frankestraat worden moeder en dochter genoemd. En je kunt misschien wel raden waarom, want het is goed te zien. Het heeft alles te maken met het hoogteverschil tussen de twee panden. Het linkerpand is het grootst en dus moeder en het rechterpand is een stuk kleiner en dus dochter. Samen moeder en dochter. Weet je dat ook weer!

Meer 17e-eeuwse panden

In Haarlem vind je meer van dit soort panden. Via een website kun je precies zien hoe oud gebouwen in Haarlem zijn. Is een pand gebouwd in de 17e eeuw? Dan is de kans aanwezig dat het net zo’n plaatje is als dit setje aan de Gedempte Oude Gracht.

  1. Haarlems mysterie: dit is waarom er maar liefst vijf wachtkamers op Haarlem station waren
    Indebuurt Haarlem

    Haarlems mysterie: dit is waarom er maar liefst vijf wachtka­mers op Haarlem station waren

    Dit weekend wordt gevierd dat 180 jaar geleden de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in gebruik werd genomen. Eerder zetten we al vijf verbazingwekkende verschillen tussen toen en nu op een rijtje. Maar tijdens onze duik in de geschiedenis kwamen we erachter dat er vroeger in Haarlem maar liefst vijf wachtkamers waren in plaats van de gebruikelijke drie. Waarom? Dat hebben wij uitgezocht!