Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Haarlems mysterie: sommige panden hebben een rooster voor de deur en dit is waarom

Indebuurt HaarlemAls je door de binnenstad van Haarlem loopt, dan kom je regelmatig roosters tegen. Deze roosters vind je in alle soorten en maten en kun je altijd aansluitend aan een pand vinden. Wij waren nieuwsgierig naar het verhaal hierachter en gingen op onderzoek uit.

Koekoek

De officiële naam voor zo’n rooster is een koekoek. Wanneer je er eentje voor een pand ziet, betekent dit dat dit gebouw een kelder heeft. Een koekoek is bedacht om daglicht of ventilatie te creëren. Hoe ze dat maakten? Vroeger metselde men aan de keldermuur een bak van beton: de koekoek. De randen steken vaak uit om water tegen te houden. Om er voor te zorgen dat dieven niet het pand betreden, worden er vaak roosters opgeplaatst.

Kelders en daken

Een koekoek kun je op twee manieren gebruiken: bij kelders, maar ook op daken worden ze toegepast. Dat zijn vaak kleine dakkapelletjes om ervoor te zorgen dat er daglicht in het gebouw komt. Weet je dat ook weer! Nu maar eens koekeloeren of je er een paar kunt spotten in de stad.

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Haarlems mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.