Volledig scherm
Club Ruis © Google Streetview

Het einde van een tijdperk: Club Ruis in Haarlem gaat dicht

Indebuurt HaarlemEr sluit wéér een Haarlemse nachtclub. Na de Stalker is het nu Club Ruis die de deuren sluit. Per 1 januari 2020 is het over de met de pret. Zes jaar geleden opende de club in Haarlem. Voor eigenaar Martijn Bevelander is het tijd voor iets nieuws, hij vertelt meer.

Martijn was ook eigenaar van de clubs die voor Ruis in het pand zaten, Club Delirium en Club 023. Hij kijkt met een goed gevoel terug: “Hier is gefeest, hier zijn vriendschappen gesloten en relaties begonnen. Heel veel klanten hebben fantastische herinneringen.” Hijzelf ook. Een aantal hoogtepunten volgens hem: “De schuimfeesten, de 75 cent-uren, de Happy Hours, evenementen als Pressure, Rumours, Academy en Bruis. En we hebben echt dj’s en artiesten van wereldfaam binnen gehaald!”

Minder clubs en discotheken

In een persbericht vanuit Club Ruis staat dat de afgelopen tien jaar het aantal clubs en discotheken landelijk met 44 procent is gedaald. Martijn: “Het uitgaansleven speelt zich steeds later in de nacht af. Ook het uitgaanscircuit verhardt; waar we vroeger genoeg hadden aan één beveiliger, hebben we nu vier man voor de deur én een metaaldetectiepoort en tientallen camera’s. Helaas is het nodig.”

Toekomst

Wat er nu gaat gebeuren met het pand, is nog niet bekend. “Het kan nog alle kanten op. Het pand is supergroot en ik sta overal voor open.” In de komende periode staat Club Ruis in het teken van de End-Game-Feestmaand met grote feesten. Op 28 december valt het doek, om zes uur ’s ochtends. “We gaan door tot alle drank op is”, zegt Martijn, met een knipoog.

En door

Martijn blijft zeker bezig in Haarlem. In 2012 redde hij het bijna failliete Haarlem Jazz en startte hij Haarlem Jazz & More. In 2016 begon hij met de jaarlijkse kerstsamenzang op de Grote Markt.