Volledig scherm
Jacques en Pijke © Indebuurt Haarlem

Het huis van Jacques en Pijke hangt vol poppen: ‘Ik zie mensen weleens denken: wat is dit voor een spookhuis?’

Indebuurt HaarlemDe Warmoesstraat wordt vaak genoemd als één van de mooiste straatjes van Haarlem. De statige panden, iconische klinkers op de weg én het uitzicht op de Grote Kerk maken het tot een geliefde plek. Pijke Vernout (30) is opgegroeid in de Warmoesstraat en woont daar nu nog steeds samen met zijn ouders. Vader Jacques Vernout (79) is lange tijd poppenspeler geweest, had zijn eigen theater in het huis en heeft er nu een museum van gemaakt. Wij mochten binnenkijken in dit bijzondere huis.

Meer foto’s bij dit artikel zijn terug te vinden op Indebuurt Haarlem. Het eerste wat wij zien als we het huis aan de Warmoesstraat 11 binnenlopen, zijn héél veel poppen. Nieuwsgierig als we zijn, is de eerste vraag: waar komen al deze poppen vandaan? Jacques begint enthousiast te vertellen: “Hier beneden in de kelder is mijn oude poppentheater La Condola. Helaas nu vernietigd door opkomend grondwater, maar in 1973 heb ik hier het vaste poppentheater opgezet. Ik had ook een reizend theater dat ik achter mijn fiets aan trok. Maar de geschiedenis gaat eigenlijk al veel verder. Poppenspelen zit namelijk in mijn genen, al heb ik het niet doorgegeven.”

Poppenspel in Haarlem

De geschiedenis begint na de oorlog. “Als kleine jongen zag ik hoe meneer Smit met zijn bakfiets en poppenkast door Haarlem reed. Ik ging daar altijd achteraan en kwam dan veel te laat thuis. Mijn moeder had vaak grote zorgen en dacht: waar hangt die jongen nu weer uit?”

“Iedere week ging ik ook langs bij Jaap Wigersma zijn marionettentheater. Zijn poppen heb ik geërfd en met zijn poppen ben ik begonnen te spelen in het theater. De poppen hangen nu hier aan de muur. Later kwamen er ook handpoppen- en schimmenspel bij. In Haarlem leefde het poppenspel in die tijd heel erg. Het was vaak ook een nevenactiviteit van kunstenaars.”

Volledig scherm
- © Indebuurt Haarlem

Ontelbaar veel poppen

Jacques is geen poppenspeler meer, maar dat betekent zeker niet dat zijn poppen in dozen zijn opgeborgen. Er zijn ontelbaar veel poppen in het huis tentoongesteld. “Mijn leven lang heb ik informatie over poppenspel binnengehaald en ik heb een collectie van poppen over de hele wereld. In 1995 heb ik het theater helaas vanwege gezondheidsredenen gesloten. Maar het is nu een museum en mensen kunnen op afspraak langskomen.” Jacques zoon Pijke vult aan: “De poppen verspreiden zich door het hele huis.”

Opgegroeid in de Warmoesstraat

Jacques is opgegroeid met zijn twee broers in de Warmoesstraat, maar niet in dit huis. Hij woonde met zijn familie aan de overkant van de straat. “In het huis waar ik ben opgegroeid zat een winkel. Het huis waar ik nu woon, was het pakhuis dat bij de winkel hoorde. Mijn vader is al vroeg overleden en ik heb dit huis geërfd. Toen ik het huis kreeg was het een volledig onbewoonbaar verklaarde woning. Dus het was bouwen geblazen, ik heb het eigenhandig helemaal verbouwd. Er kwamen wel 25 laadbakken met vuil uit.”

Volledig scherm
- © Indebuurt Haarlem

Oud huis met zorgen

Het huis waar de familie Vernout woont, is zeventien meter lang, 3,5 meter breed en heeft drie verdiepingen. “Het is een oud huis met zorgen, maar je moet mij niet in een flat stoppen. Dan spring ik gillend van het balkon. Ik houd van alle gangetjes, trappetjes en vreemde hoekjes van dit huis. Het maakt een huis spannend. We zitten vaak boven, maar ook hier in het poppenmuseum of in het achterhuis kom ik graag. Ik voel me overal thuis.”

Kwestie van gewenning

En hoe is het voor Pijke om op deze plek op te groeien en te wonen? “Het is een bijzonder huis, maar ook een kwestie van gewenning. Ik weet niet anders. Vroeger was er tijdens de voorstellingen altijd drukte en ik mocht vaak meekijken van achter het theater.” En nog steeds is Pijke blij om op deze plek te wonen. “Ik vind het fijn om midden in de stad te wonen, alles is in de buurt. In andere huizen vind ik het vaak heel stil.”

Spookhuis

“Ik snap best dat het voor bezoek allemaal wat overweldigend is. Als je een huis in Haarlem binnenkomt, verwacht je dit niet. Mensen die hier binnenkomen zie ik ook wel denken: wat is dit voor een spookhuis? Je verwacht dit huis ook niet op deze plek. In de straat vind je verder vooral restaurants en winkels. Er kijken hier vaak mensen naar binnen.”

Volledig scherm
- © Indebuurt Haarlem

Haarlems

In de rest van het huis zien we veel andere spullen en boeken. Pijke vertelt: “De meeste boeken gaan ook over poppenspel, mijn vader weet er echt alles van.” Ook zien we veel Haarlemse items in huis, van de gehele collectie stadsglossy’s tot aan oude stadsprenten. Jacques: “Aan alles in dit huis zit een verhaal. Al is er financieel niets dat voor mij veel waarde heeft, het is vooral heel veel emotionele waarde.”