Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Mag dat: in Haarlem kassabonnetjes bij het oud papier gooien?

indebuurt HaarlemVertel ons dat dit niet herkenbaar is: ga je eindelijk weer eens je tas uitmesten, komt daar toch een berg verkreukelde kassabonnen uit zetten. Hups, naar de oud papier stapel, ermee. Of… ?! In Nederland wordt hier in gemeentes verschillend mee omgegaan. Iets met coating op het papier. We vragen ons af: mag je in Haarlem je oude kassabonnetjes – lekker makkelijk – bij het oud papier gooien?

Afval scheiden is natuurlijk een hartstikke goede zaak. Nog even los van wat dat soms voor consequenties heeft: zoals een wel heel uitgebreide verzameling afvalbakken en -stapels in je soms niet al te grote huis.

En een consequentie is dat het dus soms even nadenken is. Eerder zochten we al voor je uit hoe het zit met je pizzadozen op de oudpapierstapel gooien.

Op de site van de Haarlemse afvalwijzer kun je een overzicht vinden van heel veel voorwerpen die al dan niet bij het oud papier mogen. Maar kassabonnen staan daar niet tussen. Dus vroegen wij ons af, hoe zit het daarmee?

Het antwoord

Jelka de Roos van Spaarnelanden zegt: “Op kassabonnen zit vaak thermische inkt. Hierdoor is het niet geschikt voor recycling en hoort het bij het restafval.”

Check! Bij het restafval dus en niet bij het oud papier. Dat geldt trouwens ook voor carbonpapier en foto’s.