Volledig scherm
E=CM2 © Google Streetview

Mysterie opgelost: dit is waarom er E = CM2 op de groene telefooncellen op het Houtplein staat

indebuurt HaarlemE = MC2, niet iedereen zal weten wat dat is. Maar voor veel mensen is dit wel een gevalletje klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. E = MC2 is de bekendste formule uit Albert Einsteins relativiteitstheorie. Mag je meteen weer vergeten. Behalve dan de volgorde. Want in Haarlem staat op het Houtplein in koeienletters die formule, maar dan met een fout erin. Er staat: E = CM2. Huh? Heeft iemand daar een foutje gemaakt of is hier iets anders aan de hand?

Je zou al bijna denken dat dit een typisch gevalletje ‘je had maar één taak’ is. Maar als wij de Haarlemse geschiedenisboeken induiken ontdekken we al snel dat E = CM2 géén foutje is.

Gebroeders Schietekat

We moeten hiervoor even terug naar het jaar 1990. In dat jaar maakten Jan en Paul Schietekat voor de Antwerpen-Haarlem Kunstmanifestatie een origineel kunstwerk. Iedere Haarlemmer kent dit kunstwerk wel, want hij is niet te missen.

Groene telefooncellen

Ja precies: we hebben het over de stapel groene telefooncellen op het Houtplein. Met die groene telefooncellen wilden de gebroeders Schietekat zich afzetten tegen de Vlaamse architectuur. Precies bovenop dat kunstwerk staat de (foutieve) Einstein-formule E = CM2. Maar waarom nou die CM2 in plaats van MC2?

Belang van afmetingen

We vonden het antwoord in een artikel van Haarlems Beeld. In dit artikel staat dat Jan en Paul Schietekat de aandacht wilden vestigen op de gezamenlijke energie van mensen die druk aan het werk zijn. Een verbastering van de formule van Einstein werd gebruikt om het belang van afmetingen te benadrukken, om te laten zien hoe energie samenkomt in een kleine ruimte op het plein. Vandaar dus het omdraaien van MC naar CM. CM staat in dit geval voor centimeters.