Harlem, New York.
Volledig scherm
Harlem, New York. © Google Streetview

Mysterie: wat hebben Harlem (USA) en Haarlem (NL) met elkaar te maken?

indebuurt HaarlemMisschien heb je het ooit per ongeluk gegoogeld of heb je het zien staan op de wereldkaart: Harlem. Deze wijk ligt in Amerika, om precies te zijn in New York. Wij vroegen ons af: heeft Haarlem iets gemeen met Harlem, of is het puur toeval dat de namen zoveel op elkaar lijken?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het is géén toeval!

Nieuw-Haarlem

Harlem (USA) is in 1658 gesticht door Peter Stuyvesant, een Nederlands koloniaal bestuurder. Hij noemde de stad Nieuw Haarlem, vernoemd naar ons Haarlem. De stad was dus ook echt bedoeld als een tweede Haarlem. In de volgende twee eeuwen werd Harlem door boeren bewoond. In de 19e eeuw moesten deze door de landbouwcrisis en door gronduitputting hun land verkopen, waarna Harlem een wijk in stadsdeel Manhattan van New York werd.

Britse kolonie

Nadat Harlem een Britse kolonie werd, probeerden de Britten de stad een nieuwe naam te geven, namelijk Lancaster. Gelukkig is deze naam er nooit doorheen gekomen. Nieuw-Haarlem was taaltechnisch alleen niet echt handig daar in Amerika: ze veranderden ’t in Harlem zodat het beter uitspreekbaar werd.

A$AP Rocky, Tupac en Al Pacino

Harlem (USA) is dus wel degelijk verbonden met Haarlem (NL). Jammer dat deze wijk niet officieel bij onze stad hoort, dan zouden er namelijk héél veel bekende mensen in onze stad zijn geboren. Onder andere A$AP Rocky, Tupac en Al Pacino bliezen hun eerste adem uit in Harlem (USA).