Balou
Volledig scherm
Balou © Texel Zoo

Neushoornvogel krijgt 3D-geprinte hoorn in Texel Zoo

Zilverwangneushoornvogel Balou in Texel Zoo heeft een 3D-geprinte hoorn gekregen. Het mannetjesdier, met een grotendeels beschadigde hoorn, was door de vorige eigenaren aan het dierentuin geschonken in de hoop dat zij iets voor Balou konden beteken.

De hoorn was flink beschadigd. Alleen een dun vliesje beschermde zijn onderliggende aderen. Om de hoorn te repareren werd de hulp van de Universiteit Utrecht ingeschakeld. Er werd een CT-scan gemaakt om de juiste pasvorm van de hoorn te krijgen. Vervolgens heeft de universiteit een hoorn geprint met een 3D-printer.

De operatie die volgde was succesvol. De kunststofhoorn van Balou is nauwelijks meer van echt te onderscheiden, schrijft Texel Zoo op Facebook. Dat betekent dat Balou weer op vrouwenjacht kan. De hoorn van de zilverwangneushoornvogel wordt voornamelijk gebruikt om een partner aan te trekken. 

Bezoekers die een glimp willen opvangen van de nieuwe hoorn moeten nog even geduld hebben. Door de coronacrisis is de dierentuin voorlopig gesloten. 

De hoorn was flink beschadigd.
Volledig scherm
De hoorn was flink beschadigd. © Texel Zoo
Balou wordt geopereerd.
Volledig scherm
Balou wordt geopereerd. © Texel Zoo
  1. Agent niet vervolgd voor doodschieten vrouw Alkmaar

    Agent niet vervolgd voor doodschie­ten vrouw Alkmaar

    Een politieman die op 13 november vorig jaar in de Priemstraat in Alkmaar een ernstig verwarde vrouw doodschoot, zal niet worden vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de agent gehandeld uit zelfverdediging. De vrouw viel hem aan met een mes en een klauwhamer. Nadat pepperspray en een waarschuwingsschot geen effect hadden gehad, schoot de agent drie keer gericht. De vrouw bezweek later op de dag in een ziekenhuis aan haar verwondingen.