Volledig scherm
Op dit plein begint straks de trap. De trap gaat over de muur heen en komt uit op perron 8. © Google Streetview (Indebuurt Haarlem)

Nieuwe trap bij station Haarlem voor Formule 1: ‘De trap gaat over de muur direct naar het perron’

Indebuurt HaarlemDe voorbereidingen voor de Formule 1 volgend jaar mei zijn in volle gang. Eerder vertelden we je al meer over het verhogen van het aantal treinen tussen Haarlem en Zandvoort en werk aan het spoor. Daarin kon je ook lezen dat er een trap en ingang bij komt op het station. Hoe zit dat precies? Woordvoerder Jaap Eikelboom van ProRail vertelt ons meer.

“Er wordt één hele brede trap gebouwd aan de noordkant van het station. De trap begint op het Kennemerplein en komt uit op perron 8. Er wordt dus geen nieuwe ingang gebouwd, maar er wordt wel een tijdelijke nieuwe ingang gecreëerd doordat deze trap vanaf het plein (naast Vooges en de fietsenstalling) over de muur op het perron uitkomt.”

Trap

Het bouwen van de trap is volgens Jaap nodig om ervoor te zorgen dat het goed gaat met het in-, uit- en overstappen van alle reizigers tijdens de Formule 1-dagen. “Het is een smal perron en ook de trap die er nu is, is erg smal. Dat gaat niet passen straks met zoveel mensen tegelijk. Haarlem wordt een groot overstapstation met iedere vijf minuten een nieuwe trein, dus met de trap willen we ervoor zorgen dat het geen chaos wordt.”

Crowd control

Behalve de trap komen er geen aanpassingen aan Haarlem station. “We mogen ook niks afbreken of verbouwen, dus we kunnen ook het perron niet verbreden. De extra trap is de enige optie die we hebben. Verder gaan we met crowd control ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Er zullen mensen zijn om de reizigers te begeleiden en je zou kunnen denken dat sommige in- en uitgangen alleen voor uitgaande reizigers zijn en andere alleen voor reizigers die binnenkomen. Daar wordt op dit moment nog goed over nagedacht.”

Voor langer of niet

En hebben we dan in Haarlem voortaan altijd een extra trap? “Nee, de trap wordt een aantal dagen van tevoren pas neergezet en na het evenement weer afgebroken.” Hoe de trap er exact uit gaat zien, daar is begin 2020 meer informatie over.