Noord-Holland wil dat gaswinning Waddenzee helemaal stopt
Gasboringen in de Waddenzee moeten stoppen, ook in kleine aardgasvelden, vindt de provincie Noord-Holland.
Het provinciebestuur roept het demissionaire kabinet in een brief op ,,vol in te zetten op de schone energietransitie” en geen vergunningen meer te verstrekken voor activiteiten die de natuur van het Waddengebied kunnen schaden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor zoutwinning.
Provinciale Staten namen voor de zomer al een motie aan van deze strekking. Het dagelijks bestuur van de provincie wil daarom in overleg met het kabinet plannen voor nieuwe gasboringen. Eerder ging de provincie nog akkoord met gaswinning uit kleinere velden in de Waddenzee. Die afspraak staat in de zogeheten Agenda voor het Waddengebied 2050.
Noord-Holland wil de afspraken nu dus herzien. Een van de aanleidingen is de maatschappelijke weerstand tegen plannen voor gasboringen in de Waddenzee ter hoogte van het Friese Ternaard.
In het Waddengebied wordt al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw aardgas gewonnen uit kleine velden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die in handen is van Shell en ExxonMobil, pompt gas onder het wad vandaan bij Ameland en Blija.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw ontvangstcentrum voor asielzoekers in Alkmaar moet Ter Apel ontlasten
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Oversterfte houdt aan: vooral in Drenthe, Flevoland en kop van Noord-Holland
Vorig jaar zijn circa 170.000 mensen overleden. Dat zijn er 14.500 méér dan verwacht. Vooral in Flevoland, Drenthe en de kop van Noord-Holland stierven relatief veel mensen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
VIDEO
Natte dag eindigt met code geel voor zware windstoten
-
-
-
Friesland neemt maatregelen voor weidevogels
De provincie Friesland wil dat er in 2030 minstens tienduizend paren grutto’s in de provincie broeden. De grutto is een weidevogel en weidevogels behoren tot de kernwaarden van het Friese landschap, vinden Gedeputeerde Staten (GS). Maar de aantallen weidevogels gaan al jaren hard achteruit. Daarom gaat Friesland het geldende weidevogelbeleid verbeteren en uitbreiden. -
Drie jaar cel en tbs met voorwaarden na aanslag op advocatenkantoor Heerhugowaard
De rechtbank in Alkmaar heeft de 23-jarige Dylan T. veroordeeld tot drie jaar celstraf en tbs met voorwaarden voor het laten plegen van een bomaanslag op het voormalige kantoor van zijn advocaat, een poging haar af te persen en verboden vuurwapenbezit. Tegen T. was drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.