Volledig scherm
- © Google Street View

Nu nog ‘kaal en saai’, maar jij kunt meedenken over gebied rond station Haarlem

Indebuurt HaarlemHet mag dan niet in de top 10 van mooiste station van Nederland staan – nog steeds onvoorstelbaar als je het ons vraagt – maar prachtig is ons stationsgebouw Haarlem wel. Alleen, zegt de gemeente, het gebied rondom het station is wat minder mooi. En bovendien spelen daar wat logistieke issues. Dat kan beter! En jij mag meedenken hoe dan.

Samen met de provincie is de gemeente Haarlem een visie aan het maken voor de toekomst van het stationsgebied. Op en rond het station is er al van alles: openbaar vervoer, horeca, parkeergelegenheid, winkeltjes… Maar wat hoort er nog meer bij?

In een enquête lieten onder andere OV-gebruikers al eens weten dat ze het stationsgebied ‘kaal, treurig, saai en gebrekkig’ vinden. De gemeente wil juist dat het een aantrekkelijke stadsentree wordt. Tja, wie wil dat nou niet?

Duurt lang

Misschien denk jij nu wel aan een hop on, hop off-dienst voor toeristen? Daarover zijn toevallig ook al regels in de maak. Daarover lees je hier meer. Weet dan in elk geval wel dat het busstation al aan de taks zit van wat het aankan. En de verwachting is al dat het aantal bussen naar het Stationsplein nog met 50% zal groeien. Dus het Stationsplein raakt vol.

Aan de noordzijde van het station kent iedereen natuurlijk wel de verkeersproblemen op stranddagen. En de wachttijden bij de verkeerslichten. Als je er weleens gestaan hebt als fietser, weet je precies wat daarmee bedoeld wordt: duurt lang!

Brainstormen

En mocht je toch lekker aan het brainstormen zijn over mogelijkheden, weet dan ook nog even dit: de fietsenstallingen zitten nu al voor 95% vol. En er wordt verwacht dat er in 2040 5000 fietsen te veel zijn in het gebied. Dus ook daar moet nog ‘even’ een oplossing voor komen.

Dus: genoeg stof tot nadenken voor de gemeente. En jij mag dus meedenken. Je kunt tot en met 15 september een online enquête invullen, die vind je hier.

Je kunt ook vanavond (dinsdag 10 september) naar een inloopbijeenkomst gaan. Die wordt gehouden in Vooges Centraal op het Kennemerplein 6 tussen 17.30 en 20.30 uur. Om 18.00 uur en 19.30 uur zijn er presentaties over de toekomstvisie die de gemeente en provincie willen maken.

 1. Identificatie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  Identifica­tie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  De identificatie van de dode die werd aangetroffen bij een fatale brand in Haarlem neemt nog meer tijd in beslag. Dat meldt de politie naar aanleiding van de brand in een complex aan de Rudolf Steinerstraat, waarbij een groot aantal appartementen moest worden ontruimd. Volgens nog onbevestigde berichten van buurtbewoners zou het slachtoffer een zeven maanden zwangere vrouw zijn, die in haar slaapkamer door haar man in brand gestoken zou zijn.
 2. Haarlems mysterie: dit is waarom er op sommige klinkers in de Koningstraat teksten staan
  Indebuurt Haarlem

  Haarlems mysterie: dit is waarom er op sommige klinkers in de Ko­ningstraat teksten staan

  Als je loopt kijk je vaak vooruit en dat is maar goed ook, want voor je het weet knuffel je een lantaarnpaal. Maar soms is het wel leuk om even helemaal omlaag of omhoog te kijken. Dan valt je namelijk van alles op. Zo is het ons opgevallen dat er teksten op de grond staan op sommige straatklinkers in de Koningstraat. Wat staat er en wat doen die teksten daar? Wij hebben het uitgezocht.