Volledig scherm
Ecomare op Texel. © ANP XTRA

Oudste zeehond (45) van Ecomare overleden

De oudste zeehond die verbleef in het Texelse Ecomare is op 45-jarige leeftijd overleden. Het vrouwtje met de naam Bram woonde sinds 1974 in het opvangcentrum voor onder meer zeehonden.

Bram zwom, samen met groepsgenoten Fokje, Annie en Betty, in het verblijf van de grijze zeehonden. Het is een vrouwengroep, maar Bram had een mannennaam. Dit kwam volgens Ecomare doordat ze een nogal grote kop had toen ze jong was. In eerste instantie werd daardoor gedacht dat ze een mannetje was.

Bram woog naar schatting zo’n 135 kilo. Ze gooide haar gewicht weleens in de strijd als ze iets moest wat ze spannend vond. ,,Toen we een bloedmonster van Bram moesten afnemen en we haar daarvoor in een kist wilden hebben, ging ze in de aanval. Ze maakte zich groot en liet zich bovenop de kist vallen. Van de kist is niet veel overgebleven.”

De laatste tijd ging haar gezondheid achteruit. De dierverzorgers hebben in overleg met de dierenarts moeten constateren dat ze ‘op’ was. De dierenarts heeft haar in het bassin laten inslapen.

Bram was ‘eigenzinnig’, aldus de zeehondenopvang. Ze was het meest dominant in de groep grijze zeehonden en haar groepsgenoten betwistten haar positie niet. Ecomare ‘heeft er vrede mee’ dat de dierenarts haar heeft moeten laten inslapen, maar spreekt desalniettemin van een ‘gemis’.

 1. Identificatie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  Identifica­tie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  De identificatie van de dode die werd aangetroffen bij een fatale brand in Haarlem neemt nog meer tijd in beslag. Dat meldt de politie naar aanleiding van de brand in een complex aan de Rudolf Steinerstraat, waarbij een groot aantal appartementen moest worden ontruimd. Volgens nog onbevestigde berichten van buurtbewoners zou het slachtoffer een zeven maanden zwangere vrouw zijn, die in haar slaapkamer door haar man in brand gestoken zou zijn.
 2. Haarlems mysterie: dit is waarom er op sommige klinkers in de Koningstraat teksten staan
  Indebuurt Haarlem

  Haarlems mysterie: dit is waarom er op sommige klinkers in de Ko­ningstraat teksten staan

  Als je loopt kijk je vaak vooruit en dat is maar goed ook, want voor je het weet knuffel je een lantaarnpaal. Maar soms is het wel leuk om even helemaal omlaag of omhoog te kijken. Dan valt je namelijk van alles op. Zo is het ons opgevallen dat er teksten op de grond staan op sommige straatklinkers in de Koningstraat. Wat staat er en wat doen die teksten daar? Wij hebben het uitgezocht.