Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Tata Steel belooft minder overlast en uitstoot

Tata Steel wil het beter doen. De producent ligt onder vuur vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen en mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden. De staalproducent gaat een pakket maatregelen aanbieden om de overlast te verminderen. Dat schrijft de IJmuider Courant.

Directeur Hans van den Berg denkt dat de maatregelen snel resultaat gaan opleveren. Zo moet er in april 2020 een nieuwe fabriekshal openen, hierdoor vindt het proces dat de zogeheten grafietregens veroorzaakt niet meer in de buitenlucht plaats. 

Tata Steel wil bovendien minder stikstofoxiden gaan uitstoten. De Inspectie leefomgeving en Transport heeft een rechtszaak aangespannen tegen de provincie Noord-Holland. De inspectie wil strengere eisen voor de uitstoot van deze stof laten vastleggen in de vergunning. 

Het provinciebestuur vindt de plannen van Tata Steel als een stap in de goede richting. Gedeputeerde Adnan Tekin hoopt dat Tata snel een milieuplan opstelt. Wel prijst hij het plan van Tata om de hinder voor omwonenden aan te pakken.