Volledig scherm
© ANP XTRA

Twee scheidsrechters mishandeld tijdens eerste weekend Week van de Scheidsrechter

Twee scheidsrechters zijn fysiek belaagd bij het fluiten van een heren- en een damesduel in Noord-Holland. De mishandeling is extra wrang omdat die in het eerste weekend van de Week van de Scheidsrechter plaatsvond, een KNVB-initiatief dat scheidsrechters juist in het zonnetje wil zetten. 

Nadat de zondagswedstrijd tussen jongensteams (O19) van Blokker en Zouaven al afgelopen was, ging het mis in het dorpje Grootebroek. Een voetballer zocht na het duel de scheidsrechter op en sloeg hem tegen de grond. De politie en de ambulance kwamen ter plaatse. 

In een dorpje in dezelfde provincie liep het op soortgelijke wijze uit de hand. Tijdens een wedstrijd tussen de damesteams van De Kennemers en KFC stormde de trainer van de laatstgenoemde club het veld op, waarna een opstootje plaatsvond waarover de betrokken verschillende verhalen vertellen. De trainer zelf beweert dat hij enkel het fluitje uit de mond van de scheidsrechter sloeg, maar een speelster van de Kennemers stelt dat hij de arbiter tegen het hoofd sloeg. Hierna zou de situatie geëscaleerd zijn en werden er klappen en duwen uitgedeeld door meerdere personen.

Week van de Scheidsrechter

De incidenten vonden plaats tijdens het eerste weekend van de Week tegen de Scheidsrechter, die van 5 tot en met 13 oktober duurt. De KNVB noemt de week ‘een sportbreed initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat’. Het is voor de voetbalbond onbegrijpelijk dat er door sommigen alsnog met de vuisten gesproken wordt tegen arbiters. Volgens NH Nieuws start de bond dan ook een onderzoek naar beide incidenten.