Volledig scherm
Tata Steel in IJmuiden © EPA

Uitstoot fabriek Tata Steel blijkt veel te hoog

De uitstoot van stof uit een van de fabrieken van staalfabrikant Tata Steel blijkt anderhalf tot twee keer zo hoog als toegestaan. Dat concludeert het staalbedrijf in IJmuiden na eigen metingen. De provincie Noord-Holland stelt naar aanleiding van de ontdekking een onderzoek in naar de situatie bij andere fabrieken van Tata.

,,Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid”, reageert gedeputeerde Adnan Tekin. ,,Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat.”

De provincie laat onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat de hogere stofuitstoot lange tijd onopgemerkt is gebleven door de provincie, de Omgevingsdienst en Tata Steel. Het bedrijf zegt dat de fout bij een onderzoek is opgemerkt en in april dit jaar is gemeld aan de Omgevingsdienst. 

De meeste stof dat uit de sinterfabriek komt, is volgens Tata grof stof ’waarvan het grootste gedeelte in de directe omgeving van de Sinterfabriek neerslaat’. Sinter is bewerkt ijzererts dat in de sinterfabriek van Tata Steel onder hoge temperatuur wordt gemaakt. Het is de grondstof waarvan in de hoogovens van het staalbedrijf ruwijzer wordt gemaakt. De sinter wordt afgekoeld door van onderaf koude lucht door de sinter te blazen. 

Een deel van de verwarmde lucht wordt via een filter opgevangen en opnieuw in de staalfabriek in IJmuiden gebruikt. Het resterende deel van de warme lucht gaat direct naar de buitenlucht. In deze luchtstroom zit ook stof (en aan deze stof gebonden zware metalen, waaronder lood).

Filter

Tata Steel stelt dat de uitstoot fors kan worden teruggedrongen door de bouw van een nieuwe filterinstallatie. Die is wel pas over 15 tot 18 maanden klaar. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met de levertijd. 

Het onderzoek van de provincie richt zich zowel op de zogeheten sinterfabriek, waar het probleem is geconstateerd, als op de pelletfabriek en beide hoogovens op het enorme complex van de staalfabrikant. Bij die installaties wordt gecontroleerd of ze voldoen aan de criteria uit de vergunning.

In de huidige vergunning voor de drie sinterkoelers is opgenomen dat dit maximaal 1 kilogram per uur mag zijn (per sinterkoeler). Uit recente metingen blijkt dit 1,5 tot 2 keer zoveel te zijn. De sinterkoelers zijn verantwoordelijk voor 0,5 procent van de totale concentratie van stof in de omgeving. Voor lood is dit 1,5 procent.

Zware tijden

Het staalbedrijf in IJmuiden heeft meer kopzorgen. Tata Steel Europa is van plan om in Nederland 1600 banen te schrappen. Dat zou gaan om zowel kantoorfuncties als banen in de productie- en onderhoudsafdelingen. FNV vreest een negatieve spiraal. ,,Tata Steel Nederland is toonaangevend en winstmakend. Daarom gaan we ons verzetten tegen deze plannen. We accepteren niet dat zo’n bedrijf kapot wordt gemaakt”, aldus Aad in ’t Veld, bestuurder FNV Metaal. De