‘Vliegtuigen verbruiken helft minder kerosine tijdens slim taxiën’
Vliegtuigen kunnen door slim te taxiën hun brandstofverbruik aan de grond met de helft verminderen ten opzichte van de normale manier van werken. Dat meldt Schiphol na proeven met een zogeheten Taxibot, een speciaal voertuig dat vliegtuigen van en naar start- en landingsbanen sleept. Het kost evenwel nog jaren voordat deze methode gemeengoed zal zijn, denkt de luchthaven.
De Taxibot is een sleepwagen voor vliegtuigen die rijdt op een combinatie van diesel en elektriciteit. Tijdens de proef sleepte dit voertuig middelgrote vliegtuigen van en naar de baan, waardoor vliegtuigmotoren op dat moment nog niet hoeven te draaien. Wel verbruikten de vliegtuigen op de grond nog brandstof voor het opwarmen van de motoren en energie voor bijvoorbeeld elektriciteit. De aanpak leverde een besparing van het kerosineverbruik tijdens het taxiën op van zeker 50 procent. Bij langere ritten naar de startbaan was dit 65 procent.
Schiphol houdt er rekening mee dat de invoering van slim taxiën als standaard tot uiterlijk 2030 duurt. Dat komt omdat veel aanpassingen nodig zijn aan de infrastructuur en manier van werken op de luchthaven. Zo moeten de rijbanen worden verbouwd om de Taxibot te kunnen laten passeren. Daarnaast moeten medewerkers die zijn betrokken bij het vertrek en de aankomst van vliegtuigen opnieuw worden opgeleid, zoals afhandelingsbedrijven die de Taxibot besturen en piloten.
De Schiphol Group, waar ook Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport toe behoren, heeft als streven om in 2030 emissievrij te zijn. Het verkeer op de grond moet dan geen broeikasgassen meer uitstoten, maar het verkeer op de grond van vliegtuigen wordt daarbij niet meegerekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tractor in Heerhugowaard verfraait omgeving met 150.000 narcissenbollen
-
PREMIUM22
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
FC Volendam versterkt zich met middenvelder Flip Klomp
Flip Klomp vervolgt zijn voetballoopbaan bij FC Volendam. De 21-jarige middenvelder ondertekende vandaag een contract tot de zomer van 2025 bij de Noord-Hollanders. -
AD heeft nu voor iedere gemeente een eigen pagina. Ontdek alles wat je verbindt met jouw regio
Het AD gaat van 54 regio-secties naar 342 gemeente-pagina’s. Daarmee brengen we het nieuws uit je gemeente nog dichterbij: het nieuws om de hoek, ontroerende verhalen en interviews met andere inwoners uit je gemeente. -
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM
FC Utrecht steelt weer de harten van de aanhang: ‘Voetballen zoals tegen AZ; een heerlijk gevoel’
-
-
-
Nieuws
Bezetters UvA-gebouw hoeven niet voor rechter te komen
De klimaatactivisten die vorige week een deel van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam bezetten, zullen niet worden voorgeleid aan de rechter. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?