Volledig scherm
Brouwerij Uiltje © Google Streetview

Wat een zooitje! Bieroverstroming bij Haarlemse brouwerij Uiltje

Indebuurt HaarlemEen Haarlemse bierbrouwer heeft op dinsdag 1 oktober een wel heel bijzondere video op Instagram gedeeld. Op de video is namelijk te zien dat er ontzettend veel speciaalbier uit een biertank spuit. Een bijzonder gezicht, wat voor veel reacties zorgde. Wat is er precies gebeurd?

De video, die inmiddels viral is gegaan, heeft de naam ‘Bierdouche bij het Uiltje’. In de tank zat speciaalbier dat Robbert Uijleman en zijn collega brouwers ‘dryhoppen’, zo vertelt hij aan RTLZ. Dit is een techniek waarbij er hop wordt toegevoegd aan het bier, om het bier extra smaak te geven. “Als we er een zak hop bijgooien, gaat het bier normaal gesproken een klein beetje schuimen”, vertelt Robbert. “Omdat er nu te veel koolzuur in de tank zat, overstroomde de boel.”

Dit ging er mis

Volgens Robbert komt er door vergisting koolzuur vrij in de tank. Met het ventiel op de tank kun je de druk regelen en als deze juist is afgesteld loopt er een teveel aan koolzuur weg. Deze keer zat het ventiel te strak vastgedraaid en zat er meer koolzuur in de ketel dan de bedoeling was. Daarom overstroomde de boel. Wow!

Zo opgeruimd

Je zou denken dat het dagen kost om al dat bier op te ruimen. Gelukkig waren de brouwers maar vijf minuten bezig!