Volledig scherm
De koepelgevangensi in Haarlem © Indebuurt Haarlem

Woningen, bios en meer: dit komt er in de oude Koepelgevangenis

indebuurt HaarlemHet is al een tijdje bekend dat de Koepel verbouwd gaat worden. Maar wat gaat er nu precies gebeuren? Wij spraken met Ynte Anthonie Bakhuizen van de organisatie Open de Koepel en zetten alle plannen voor de Koepel nog eens even op een rijtje. En dat zijn er flink wat.

De eerste werkzaamheden starten al bijna. De planning is dat einde van dit jaar de sloopwerkzaamheden, asbestsanering en restauratie van start gaan.

Rondleidingen

Een tijd lang werden er rondleidingen door oud-gevangenisbewaarders gegeven in de Koepel. Dat is nu niet meer het geval. Het zou kunnen dat er tussen de verbouwingen door nog rondleidingen komen, daarvoor kun je het best de website in de gaten houden.

Woningen

Goed nieuws voor woningzoekenden: in de Koepel komen 250 studentenwoningen en 100 sociale huurwoningen. Volgens de organisatie van de Koepel worden het ‘compacte zelfstandige eenheden’. Meer is er nog niet over bekend.

School

Ook komt er in de Koepel een onderwijsinstelling: Haarlem University of Applied Sciences for Small & Medium Business. Er komen verschillende bachelor- en masterprogramma’s op hbo- en wo-niveau. Te denken valt aan Big data & AI, Business Psychology, Climate Change Management en Digital Media and Communication. Alle opleidingen zijn Engelstalig. Verder is er ruimte voor research-activiteiten vanuit verschillende instellingen.

Bioscoop

In de nieuw te bouwen kelder onder het complex, komt bioscoop de Filmkoepel. Er komen zes zalen met per zaal zo’n honderd stoelen. Dit wordt gedaan door de mensen achter The Movies en FilmHallen in Amsterdam. Er wordt een breed aanbod aan films gedraaid, van documentaires en arthouse tot Hollywood blockbusters. De filmzalen kunnen ook worden ingezet voor gastcolleges en bij evenementen.

Werkplekken

Er komt een mkb-hub, genaamd Cupola XS (spreek uit: access). Eigenlijk dat wat er voor start-ups al is, maar dan voor het midden- en kleinbedrijf. Ondernemingen kunnen hiervoor binnenkort een plek reserveren, dat werkt vergelijkbaar met een sportabonnement; een vast bedrag per maand voor één of meerdere medewerkers voor toegang tot werkplekken, workshops en trainingen. Er zijn zo’n 700 plekken te vergeven op verschillende verdiepingen in de Koepel.

Horeca en groen

De Koepel moet straks een open, toegankelijke en prettige sfeer krijgen. Een plek waar Haarlemmers, studenten, toeristen en werkenden elkaar ontmoeten. Daarom komen er op verschillende plekken, zowel buiten als binnen, horeca en groen.

Monumentale details

Wordt alles zo verbouwd dat je straks niets meer ziet van de oude gevangenis? Zeker niet. De cellen blijven intact, net als veel andere monumentale details. Ook komt er een mini-museum over Hannie Schaft.

De indeling

Binnen krijgt de koepel een soort overdekt marktplein, waaromheen in cirkels een nieuw deel wordt opgebouwd. Daarbij kun je denken aan het Guggenheim in New York. De nieuwe bebouwing staat wel los van al het oude. Qua indeling in de Koepel zelf wordt het dan:

•-1: Filmkoepel

•>0: Openbaar toegankelijke Koepel met verschillende functies zoals leescafé, mini-museum Hannie Schaft en meer

•+1: Onderwijs

•+2: Onderwijs en werkplekken

•+3: Werkplekken

De woningen komen in de bijgebouwen.

Wanneer klaar?

De planning is dat de Koepel volledig gerenoveerd en gerestaureerd is in september 2021.

Overkoepelend

Even overkoepelend: er komen dus woningen, een school, een bioscoop, werkplekken, horeca en een museum in de Koepel. Een groot contrast met wat ooit een gevangenis was. Kijk jij uit naar deze nieuwe plek in Haarlem?