'Eénarmige' Popeye groeit uit tot marketingmachine

VideoMatthias Schlitte is een toffe gozer. De 27-jarige Duitser werd geboren met een zeldzame genetische afwijking: zijn rechterarm was 33 procent groter dan zijn linkerarm. De Duitse 'Popeye' maakte van dit nadeel een voordeel en kroonde zich dit jaar tot wereldkampioen armworstelen. Nu is Matthias Schlitte uitgegroeid tot een fenomeen, tv-ster en marketingmachine.

In het café hebben we er allemaal weleens aan geproefd, maar toch is het verbazingwekkend dat armworstelen een heuse sport is. Laat staan dat er zelfs een wereldkampioenschap wordt gehouden. Bovendien is de wereldkampioen 'geen gewone'. Matthias Schlitte kwam op de wereld met een rechterarm die duidelijk groter was dan zijn linkerarm. Het leverde hem heel wat problemen op in zijn jeugd.

'Elk nadeel, heeft zijn voordeel', dacht ook Schlitte. Hij besloot de grotere kracht in zijn rechterarm optimaal te benutten. Vanaf zijn twintigste legde Matthias zich fulltime toe op het versterken van zijn al imposante rechterarm en dook als een gek in het krachthonk. Het leverde nog gekkere beelden op, maar hij kon zijn droom wel verwezenlijken: na een spannende strijd kroonde hij zich tot wereldkampioen.

Het Duitse publiek was zodanig in de ban van 'Hell Boy' en 'Popeye' dat Matthias Schlitte uitgroeide tot een echte (tv-)ster. Zijn reclamefilmpjes voor bijvoorbeeld 'Power Tools' zijn hilarisch, zoals hieronder uitgebreid te zien is.