Volledig scherm
© Getty

La Liga komt met bizarre regels voor mascottes en grasmaaien

La Liga-baas Javier Tebas noemde voetbal al een entertainmentindustrie. Inkomsten uit tv-rechten wordt ook voor de Spaanse teams steeds belangrijker. Daarom kwam La Liga met een boekwerk van 178 pagina’s met regels voor de 20 clubs. De richtlijnen zijn soms bizar.

Volledig scherm
Palmerín, de mascotte van Real Betis, is volgens de nieuwe richtlijnen van La Liga veel te lang. © Getty
Volledig scherm
La Liga-baas Javier Tebas. © EPA

Zo is er opgenomen dat de mascottes niet te groot mogen zijn. Letterlijk: ‘ze mogen de grootte van een normaal persoon niet overschrijden’. Voor enkele clubs kan dat een probleem zijn. Zo is Palmerín bij Real Betis de mascotte. Palmerín is een palmboom en die is minimaal een kop langer dan de gemiddelde voetballer. Ook Valencia heeft met Super Rat, een vleermuis, een lange mascotte. Tijdens het spel mogen ze niet zichtbaar zijn.

Verder mag het gras alleen in rechte lijnen worden gemaaid. Het clublogo op het veld maaien mag dus niet meer.

Een biertje voor de trainer na de wedstrijd? Vergeet het maar. Tijdens de persconferentie mogen slechts twee flesjes op de tafel staan. Frisdrank of water, alcohol is verboden. En de microfoon moet precies 30x24 cm zijn.

Er komt een puntensysteem. Aan het eind van het seizoen wordt met alle clubs afgerekend.  Er is al kritiek op de plannen, onder meer van Real Madrid. Mogelijk nemen enkele clubs de boetes voor lief.