Mexicaanse doelman Ochoa kiest voor rugnummer 8 bij Standard

De Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa, die vandaag zijn 32ste verjaardag viert, heeft bij zijn nieuwe club een bijzonder rugnummer uitgekozen: 8. Dit nummer verwijst naar zijn achternaam.

'Ocho' is acht in het Spaans. Zijn naam op Instagram is ook al jaren yosoy8a ('Ik ben Ochoa'), maar de Mexicaan speelde nog nooit met rugnummer 8. Hij neemt het nummer over van aanvaller Benito Raman, die het geen probleem vond om zijn shirtje af te staan. Ochoa speelde na het WK 2014, waarop hij uitblonk als doelman van Mexico, in Spanje voor Málaga en Granada. Afgelopen week vertrok hij transfervrij naar Standard Luik, dat afgelopen seizoen teleurstellend negende werd in de Belgische competitie.

Ochoa is zeker niet de eerste doelman die met rugnummer 8 zal gaan keepen. De Nederlandse doelman Jan Jongbloed keepte op het WK 1974 en WK 1978 al met rugnummer 8. Rugnummers werden in die tijd nog grotendeels op alfabetische volgorde uitgedeeld, al speelde bijvoorbeeld Johan Cruijff ook in die tijd al met rugnummer 14. Ochoa keept bij de nationale ploeg van Mexico, waarvoor hij al 87 interlands speelde, al jaren met rugnummer 13. 

Volledig scherm
Jan Jongbloed (rugnummer 8) kan de strafschop van Paul Breitner niet keren in de WK-finale van 1974. © Gratis
Volledig scherm
Guillermo Ochoa juicht na een redding namens Mexico op de Confederations Cup. © AP

Standard de Liège on Twitter

Bon anniversaire | Feliz cumpleaños | Happy birthday | Gelukkige verjaardag Memo @yosoy8a 🇲🇽(32) !!! 🍰 #RSCL

Standard de Liège on Twitter

Memo 🇲🇽 a choisi le numéro huit ! - Memo 🇲🇽 eligió el número ocho(a) ! 👍👏💪 #RSCL

Volledig scherm
Guillermo Ochoa met zijn nieuwe keepersshirt. © Standard Luik