Volledig scherm
© anp

Online wedden op sport wordt legaal

Online gokken op sportwedstrijden wordt legaal, maar wel onder strikte voorwaarden om matchfixing tegen te gaan.

Quote

Goede versla­vings­zorg en handhaving vinden we erg belangrijk. Die ontbreekt nu groten­deels

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben hierover een akkoord bereikt. Maandag dienen ze een voorstel in om online gokken in de nieuwe Wet op de kansspelen te regelen.

Om het online gokken straks zo eerlijk mogelijk laten verlopen, hebben VVD en PvdA nauwgezet bepaald waarop wel en niet gegokt mag worden. ,,We trekken de grens bij weddenschappen waarvan we weten dat ze omkoping en valsspelen in de hand werken", aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Geen overtredingen
Een wedje wagen op het aantal rode kaarten of overtredingen van een speler is daarom uit den boze. ,,Dat is makkelijk te manipuleren door een enkele speler." Wedden op tussen- en eindstand wordt wél toegestaan. Net als gokken op het puntenverschil, wie topscorer wordt en in welke minuut wordt gescoord.

Nederland is een van de laatste landen in Europa waar online gokken nog verboden is. De enige Nederlandse aanbieder met een vergunning voor wedden op voetbalwedstrijden is de Toto (Lotto). Het kabinet wil de 50 jaar oude Wet op de kansspelen graag vernieuwen.

Blij
PvdA-Kamerlid Mei Li Vos benadrukt dat gokken op sportwedstrijden wel verslavingsgevoelig is en criminele activiteiten aantrekt. ,,Daarom vinden we goede verslavingszorg en handhaving erg belangrijk. Die ontbreekt nu grotendeels." Sportorganisaties NOC*NSF en de KNVB zijn blij met het voorstel.