Volledig scherm
Nigalidze is de regerende schaakkampioen van Georgië. © kos

Schaakkampioen betrapt op vals spelen met smartphone op toilet

Als een spiekende leerling op een middelbare school. Zo heeft Gaioz Nigalidze zich gedragen tijdens het internationaal schaaktoernooi in Dubai. De schaakkampioen werd uit het toernooi gezet nadat hij met een smartphone betrapt werd op het toilet. Daar was hij zijn volgende schaakbeweging aan het uitvogelen met een app.

Nigalidze wekte argwaan bij zijn opponent omdat hij verschillende keren naar het toilet moest tijdens het partijtje. De organisatoren besloten om een kijkje te gaan nemen in de toiletten en daar vonden ze zijn smartphone gewikkeld in toiletpapier. Ze besloten daarop om de speler uit het toernooi te zetten. ,,Na een bezoekje aan het toilet, beantwoordde hij mijn zet onmiddellijk. Ik merkte na een tijdje dat hij steeds naar hetzelfde toilethokje liep wat ik vreemd vond. Ook al omdat de twee andere toiletten telkens onbezet waren. Daarop informeerde ik de hoofdscheidsrechter over het vreemde gedrag van mijn tegenstander en vroeg hem om Gaioz in de gaten te houden. Toen hij opnieuw naar het toilet liep, werd hij gevolgd door de scheidsrechters. Ze vonden er zijn smartphone met oortjes", aldus zijn tegenstander Tigran Petrosian.

Toen de wedstrijdofficials hem confronteerden met de vondst, ontkende hij dat het zijn smartphone was maar al snel werd duidelijk dat sociale netwerken op zijn mobieltje ingelogd waren onder zijn naam. Ze vonden ook een schaakapp waarmee hij zijn bewegingen analyseerde. Naast de uitsluiting uit het toernooi in Dubai riskeert de valsspeler ook nog een schorsing van vijftien jaar. Tijdens toernooien die georganiseerd worden door de Internationale Schaakfederatie mogen deelnemers geen smartphone of andere apparaten bij zich hebben tijdens de wedstrijden.

Volledig scherm
© facebook
  1. Federer en Nadal verbreken toeschouwersrecord in Kaapstad
    Video

    Federer en Nadal verbreken toeschou­wers­re­cord in Kaapstad

    Met 48.000 toeschouwers in het Kaapstad Stadion hebben Roger Federer en Rafael Nadal het bezoekersrecord voor een tenniswedstrijd verbeterd. De twee grootheden traden in Zuid-Afrika aan voor een dubbelpartij voor het goede doel. Federer trad aan met Microsoft-oprichter Bill Gates. Nadal had komiek Trevor Noah aan zijn zijde. Het vorige bezoekersrecord dateerde uit november van het vorige jaar, toen in Mexico 42.517 mensen keken naar een demonstratiepartij tussen Federer en Alexander Zverev. Bekijk hier de mooiste foto's uit Kaapstad en de samenvatting.