Volledig scherm
Ruben Schaken . © Pro Shots

Schaken geeft media de schuld van zijn 'homofobe imago'

De inmiddels gestopte Ruben Schaken ontkent dat hij in zijn onlangs verschenen biografie homofobe uitspraken doet. De oud-international raakte in opspraak nadat enkele passages uit het boek waren gepubliceerd in de media. 

De 35-jarige oud-speler van onder andere SC Cambuur, Feyenoord en ADO Den Haag schrijft op zijn instagramaccount dat 'iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn'. De passages uit zijn boek zijn in de ogen van Schaken verkeerd geïnterpreteerd. ,,Ik weet gelukkig als ex-voetballer hoe machtig de media is en altijd op zoek gaat naar sensatie wat al snel zijn eigen leven kan gaan leiden. Allereerst heb ik respect voor ieder mens ongeacht ras, geaardheid of wat dan ook."

In de biografie 'Einde aan de Bullshit', die morgen pas officieel wordt gepresenteerd, staan zinnen die mensen tegen de borst zijn gestuit. De uitspraken helpen dan ook zeker niet mee om seksuele geaardheid in het voetbal bespreekbaar te maken. In de sport heerst nog altijd een taboe rond homoseksualiteit. 

Ploeggenoten

Schaken vertelt in het boek over een kapper die met twee van zijn ploeggenoten 'heeft lopen knallen'. ,,Ik keek vanaf dat moment toch anders naar die twee gasten uit mijn team." De voormalig aanvaller zette deze uitspraak nog aan met: ,,Je weet nooit wanneer hij zijn kunstje flikt."

En dat was nog niet alles. In 'Einde aan de Bullshit' zegt Schaken afstand te nemen van homoseksualiteit. ,,Ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee word geassocieerd."

Volgens Schaken zijn dit geen uitspraken waaruit blijkt dat hij moeite met de seksuele geaardheid van sommige voetballers. ,,In mijn boek staat niks waaruit blijkt dat ik een 'homofoob' ben. Integendeel vorig jaar nog meegewerkt aan een campagne dat homoseksuelen zichzelf moeten en kunnen zijn."