‘Stokoude’ debutant West Ham barst in tranen uit na stunt op Stamford Bridge

VideoDavid Martin doorliep als keeper de jeugdopleiding van West Ham United, stond onder contract bij kleine clubjes als Wimbledon, MK Dons en Millwall, maar kreeg - terug op het vertrouwde nest bij de club van zijn dromen - vandaag als 33-jarige debutant in de Premier League plots een kans onder de lat. En hoe! De zoon van clublegende Alvin Martin won met de Hammers op Stamford Bridge van Chelsea (0-1) en hield het naderhand niet droog. 

Quote

Ik kan het eigenlijk niet geloven.

David Martin

De beelden haalden vanavond vele Britse tv-stations. Na het laatste fluitsignaal van Jon Moss zakte David Martin op het veld van Chelsea door zijn knieën. Hij liet zijn tranen de vrije loop. Kippenvel stond op de armen van de fans van de Hammers, die de debuterende veteraan luid toezongen. Nadat hij een feestje had gevierd zocht hij op de tribunes zijn vader Alvin op, een legendarische verdediger van West Ham United die in twintig seizoenen Upton Park tot liefst 469 wedstrijden kwam. De twee knuffelden en wisten zich met hun emoties nauwelijks raad.

Volledig scherm
David Martin. © Action Images via Reuters

Dat Martin vandaag de rol van reservekeeper inruilde voor de plek onder de lat was geen enorme verrassing. West Ham United had onder de Spaanse doelman Roberto, die vanaf eind september de geblesseerde Pool Lukasz Fabianski verving, zeven duels op rij niet gewonnen in Engeland. Vandaag greep trainer Manuel Pellegrini in. Martin kreeg op Stamford Bridge zijn kans en beschaamde dat vertrouwen niet. 

,,Dit is ongelooflijk, ik kan het eigenlijk niet geloven”, zei Martin, fan van West ham sinds zijn prille jeugd. ,,Ik heb er vooral enorm van genoten. Pas na het laatste fluitsignaal brak ik. Je zou het bijna vergeten maar je debuut maken in de Premier League als je 33 bent.. Dan ben je best oud. Toen kwamen dus de tranen. Ook bij mijn vader later, ja. Voor hem was dit natuurlijk ook heel bijzonder. Hij heeft bijna 21 jaar bij West Ham gespeeld en dan vandaag aanwezig zijn bij mijn debuut, me de nul zien houden en ons zien winnen van Chelsea... Dat is nauwelijks te beschrijven.”

Volledig scherm
Spelers van West Ham bejubelen doelman David Martin. © BSR Agency
Volledig scherm
David Martin redt West Ham United tegen Chelsea © EPA
Volledig scherm
David Martin is na het duel op Stamford Bridge overmand door emoties. © AFP
Volledig scherm
David Martin. © Getty Images
Volledig scherm
David Martin in een duel met Fikayo Tomori (Chelsea). © Action Images via Reuters
Volledig scherm
David Martin. © Getty Images
Volledig scherm
David Martin. © Getty Images