Volledig scherm
Wim KIeft als voetbalanalyticus. © anp

Wim Kieft was 18 jaar verslaafd aan cocaïne

Oud-international Wim Kieft is ruim 18 jaar verslaafd geweest aan cocaïne. Dat onthult de oud-voetballer van Ajax, Pisa, Torino, PSV en Bordeaux in zijn biografie Kieft die volgende week verschijnt.

'Ik ben langs het randje van de afgrond gegaan, maar zit nu in een afkickprogramma en ben al veertien maanden clean. Het boek is een bevrijding om me niet meer te hoeven verstoppen, wat weer helpt om niet in mijn oude cokegebruik te vervallen', zegt de nu 51-jarige Kieft in een openhartig interview met De Telegraaf.

Onlangs liet Kieft, die tegenwoordig werkt als voetbalanalyticus bij de televisie, zich voor de tweede maal opnemen in een afkickkliniek.  'Sindsdien leef ik clean. Maar pas sinds een paar maanden voel ik me weer goed', aldus Kieft, die met Oranje in 1988 de Europese titel won.

Kieft zegt veel te danken hebben gehad aan de nieuwe Feyenoord-trainer Fred Rutten. 'Hij is ook degene geweest die me de eerste keer naar de afkickkliniek heeft gebracht. Hij hoorde de geruchten en toen ik vijf glazen wijn achteroversloeg voordat hij zijn eerste slokje had genomen, vroeg hij of ik behalve een drank- ook een cokeprobleem had. Ik kon alleen maar eerlijk tegen hem zijn, hoewel ik verschrikkelijk veel mensen heb bedrogen. Fred had me naar PSV gehaald om de spitsen te trainen. Dus ik kon meteen bij hem in de auto stappen, waarna de behandeling is begonnen. Een geweldige vent, die, en dat is heel bijzonder in het voetbalwereldje, er niets voor terugvroeg.'