Volledig scherm
Eikenprocessierups. © FOTO HISSINK

Aaltjes gaan strijd aan met Oldenzaalse eikenprocessierups

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal gaat zogenaamde nematoden inzetten om de overlast van de eikenprocessierups in te dammen.

Deze microscopisch kleine wormpjes, ook wel aaltjes genoemd, worden in het voorjaar gespoten op de boomkronen. Hierdoor moet het aantal processierupsen met 70 tot 100 procent afnemen. De gemeente trekt in 2020 ruim een ton uit voor de bestrijding van het plaagdier.

„De overlast van de eikenprocessierups in Oldenzaal was dit jaar ongekend”, zo laat de gemeente weten. „Het aantal besmette eiken was in 2018 al groot, maar is in 2019 zelfs meer dan verdrievoudigd.” 

Wegzuigen niet afdoende

De traditionele ‘wegzuigmethode’ blijkt met het oog op de hoge kosten en de risico’s voor de volksgezondheid niet afdoende. Bovendien is deze oplossing niet preventief, omdat deze pas wordt toegepast als de rupsen al massaal aanwezig zijn. Aangezien de gemeente volgend jaar opnieuw grote overlast verwacht, worden naast de wegzuigmethode nu dus ook nematoden ingezet.

De kleine wormpjes worden alleen ingezet bij gebieden met de hoogste prioriteit. Het gaat daarbij om bomen bij scholen, speelplaatsen, gezondheidscentra en locaties met een hoge concentratie mensen in het algemeen. Bij gebieden met lagere prioriteiten, zoals drukke voet- en fietspaden, wordt alleen de wegzuigmethode toegepast. „Naar verwachting zal de gemeente Oldenzaal komend jaar weer de handen vol hebben aan het onder controle krijgen van de prioriteitsgebieden. Daarom krijgen de Oldenzaalse industrieterreinen en het buitengebied een lagere prioriteit.”