Afgeblazen? Ilon en Marijke lopen toch de Twentse optocht: ‘voor de hoofdprijs’

VideoOLDENZAAL - Ze zien het van de zonnige kant, ondanks de teleurstelling van de afgelaste Grote Twentse Carnavalsoptocht. Ilon ter Heide (51) en Marijke Velthuis (51) gaan zondagmiddag gewoon onder deelnemersnummer 81 én verkleed door het centrum van Oldenzaal lopen: „Dan winnen we sowieso de hoofdprijs.”

Quote

We begrijpen het nu. Toch wel een verstandi­ge beslissing

Marijke Velthuis en Ilon ter Heide, Deelnemers optocht

Ongeloof en teleurstelling zondagmorgen  aan de Haarbroekstraat in Oldenzaal, waar Ilon ter Heide en Marijke Velthuis op tijd klaar zaten om in de schmink te gaan voor hun derde deelname op rij als Slohark & Co. Dit keer in artistiek zwart-wit, onder het motto ‘Zie ons beeldig wezen’.  Met een vette knipoog naar de recente carnavalsdiscussie  over vrouwen als ‘leuke wezens’. 

„Onze eerste reactie? Ja, shit”, zegt Velthuis. „En woorden die niet in de krant kunnen”, voegt Ilon ter Heide eraan toe. Er wordt hard gelachen in de keuken waar vrienden en familieleden vastbesloten zijn er deze zondag toch een mooi feestje van te maken onder de rook van de Plechelmusbasiliek, ondanks het gemis van een optocht. „Waarom kon dat nou niet gisteren al worden besloten?”, is de meest gehoorde opmerking.

Klein gokje wagen

Maar echte kritiek op de afgelasting  is er niet. Er zal maar iets misgaan, dat risico wil niemand nemen. Een klein gokje wagen, dat mag echter wel. Ilon en Marijke vormen samen de kleinst mogelijke loopgroep, zonder gevaarlijke installaties die kunnen ombuigen door regenlast of afknappen door de wind. ‘Goan’ dus en hopen dat er nog wat toeschouwers in de stad zijn die dit doorzettingsvermogen kunnen waarderen. 

Me too

Het grootste deel van hun leven stonden ze zelf in het publiek. Totdat ze met hun 50ste verjaardag in het zicht een afstreeplijst maakten, met deelname aan dé tocht als prominente wens. „We haakten in op de MeToo-kwestie”, zegt Velthuis. Ter Heide: „En hingen ons vol met tasjes. Met ‘Ik ben betast’ als motto.” 

Ze hebben de smaak inmiddels zo goed te pakken, dat ze per se ook deze zondagmiddag willen meelopen. Nou ja, meelopen… „We zijn denk ik de enigen”, zegt Ter Heide, „nummer 81 kan dus nummer 1 worden, en we winnen sowieso de hoofdprijs.”

Toch wel verstandig 

Of dat een verstandige beslissing was? Kort nadat het duo in de binnenstad in de auto is gestapt, blaast de wind de dames onder hun kunstig verlichte paraplu’s al bijna van de straat. Snel schuilen in de overkapping van het stadhuis, waar net een verkleed groepje Duitse gasten aankomt, in de verwachting dat alles nog doorgaat. Ter Heide en Velthuis blijven lachen. „Maar we begrijpen nu heel goed waarom de optocht is afgeblazen. Toch wel een verstandige beslissing.” 

De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast. Marijke Velthuis en Ilon ter Heide lopen alsnog een stukje van de optocht.
Volledig scherm
De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal is vanwege het slechte weer afgelast. Marijke Velthuis en Ilon ter Heide lopen alsnog een stukje van de optocht. © Robin Hilberink