Volledig scherm
Pannenkoekenrestaurant Klein Afrika © Lars Smook

‘Alleen probleem met mestcontainers Klein Afrika in Oldenzaal’

DEN HAAG/OLDENZAAL – De Raad van State heeft de meeste bezwaren tegen restaurant Klein Afrika en de dierenweide verworpen, maar ziet wel een probleem in de mestcontainer en andere opslaggebouwtjes op de dierenweide.

Die laatste gebouwtjes zijn in strijd met het bestemmingsplan. Dat plan laat op de dierenweide alleen schuilhutten en nachtverblijven toe. Toch zal buurman, bezwaarmaker en ontwikkelaar Robert Olijmulder niet overmatig blij zijn met de uitspraak.

Kritiek

Want zijn belangrijkste kritiek, dat Klein Afrika in plaats van een restaurant plus kinderboerderij, nu één grote dierentuin is geworden met enorm veel kindergeschreeuw, deelt de Raad niet. Volgens het hoogste bestuursrechtscollege houdt horeca-uitbater Toon Tibben zich voor de rest aan alle eerder gemaakte afspraken en regels voor de horeca en kinderboerderij.

Vrees

Zo is de Raad het niet eens met buurman Olijmulder dat er geen volières op de dierenweide mogen staan. Dat zijn geen reguliere gebouwen maar bouwsels waarvoor geen maximale vloeroppervlakte geldt. De vrees van de buurman dat dit tot een wildgroei van het aantal vogels en dieren zal leiden, deelt het hoogste bestuursrechtscollege niet.

Want de dierenweide moet volgens het bestemmingsplan ondergeschikt blijven aan de horeca van Tibben. Dat gebod biedt volgens de Raad voldoende zekerheid dat het geen enorme dierentuin wordt. De gemeente Oldenzaal al nu alsnog moeten bekijken wat er met de schuurtjes en mestcontainer moet gebeuren. Daarover zal ze een nieuw besluit moeten nemen.

Mocht Olijslager het daar wederom niet mee eens zijn, dan kan hij direct naar de Raad van State stappen en hoeft hij niet eerst langs de bezwarencommissie en rechtbank. Wordt vervolgd.