Volledig scherm
De Björn Kuipers tossmunt © Koninklijke Munt

Bij kop of munt, is de ‘kop’ nu van Björn Kuipers

ZEIST/OLDENZAAL - Dertig scheidsrechters uit heel Nederland bepalen sinds kort met een afbeelding van Björn Kuipers wie op welke helft van het veld gaat spelen. De topscheidsrechter uit Oldenzaal overhandigde in Zeist onlangs dertig replica’s van zijn eigen zilveren tossmunt aan een groep arbiters uit het amateurvoetbal.

De dertig arbiters kregen het presentje tijdens het ARAG KNVB Fair Play evenement, als blijk van waardering voor hun wekelijkse rol op de amateurvelden in Nederland. “Mensen die in het zonnetje gezet zijn omdat ze veel doen voor hun club”, laat Kuipers weten. “Het was een hele leuke bijeenkomst vorige week in Zeist, met een groep bijzondere mensen. Of de scheidsrechters de munt ook echt op de velden gaan gebruiken, dat weet ik niet”, reageert de topscheidsrechter lachend. “Dat is helemaal aan hunzelf. Maar het is inderdaad wel apart en bijzonder dat mijn beeltenis erop staat. Een hele eer, maar vooral een mooi moment voor de uitgekozen vrijwilligers.”

Geslagen in de Nederlandse Munt

Björn Kuipers ontving het originele exemplaar van de munt - met daarop een afbeelding van zijn eigen gezicht - eerder ter gelegenheid van zijn 150e aanstelling in een internationale wedstrijd, de Champions League-wedstrijd tussen Olympique Lyon en Sporting Lissabon.  De munten zijn geslagen in de Koninklijke Nederlands Munt in Utrecht, de producent van het Nederlandse muntgeld. “Ik ben er zelf bij geweest om te zien hoe die dingen worden geslagen", vertelt Björn Kuipers. “Heel leuk om een keer een kijkje te nemen. Het is echt vakwerk. Nee, ik heb mijn exemplaar niet in de zak als ik zelf ga fluiten. Die heeft een mooie plekje gekregen bij mij thuis, in Oldenzaal.”

Volledig scherm
Scheidsrechter Björn Kuipers overhandigt één van de tossmunten aan een jonge arbiter © KNVB