Volledig scherm
De ketelwagen waarvan de inhoud niet klopte met het computersysteem. © Inspectie Leefomgeving en Transport

Burgemeester: Goederentrein in Oldenzaal was geen gevaar

OLDENZAAL - Van enig gevaar was volgens burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal geen sprake, nadat maandagochtend bij het treinstation een goederentrein met gevaarlijke stoffen werd aangetroffen.

Het was de derde keer sinds juli dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat op het grensemplacement bij Oldenzaal een trein stond, die wel gevaarlijke stoffen bevatte, maar niet als zodanig op de zogenoemde wagenlijst stond. Van een feitelijke gevaarlijke situatie was ook deze keer geen sprake. Volgens Welman klopte de bij de machinist aanwezige informatie en de aanduiding op de ketelwagen wél met de inhoud.

De oorzaak van de fout ligt in de uitwisseling van gegevens tussen het Duitse en Nederlandse registratiesysteem, zegt Welman. Volgens een woordvoerder van ILT ontstonden daarin verschillen, doordat de gegevens handmatig van het ene naar het andere systeem overgezet moeten worden. „Maar dat was binnen 5 minuten weer opgelost”, aldus de woordvoerder.

Gesprekken

Welman had de afgelopen twee weken gesprekken met zowel ProRail als ILT, omdat afwijkende informatie bij een werkelijk incident tot problemen kan leiden. Volgens de Oldenzaalse burgemeester kunnen dergelijke fouten zich nog tot eind maart voordoen. Dan krijgen de systemen van ProRail een update, waardoor er geen verschillen meer zouden mogen zijn tussen het Nederlandse en Duitse systeem.

ILT zegt dat er vanwege de problematiek de afgelopen tijd meer controles zijn geweest op het Oldenzaalse spoorwegemplacement.